Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-12-14/andrian-candu-a-avut-o-intrevedere-cu-reprezentan-ii-institutului-na-ional-democratic-din-washington-56838.html
Data: Dec 14, 2018 (21:45)

Andrian Candu a avut o întrevedere cu reprezentanții Institutului Național Democratic din Washington

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanții Institutului Național Democratic din Washington (NDI), aflați în vizită în Republica Moldova pentru organizarea unei misiuni de monitorizare preelectorală de nivel înalt.

Părțile au discutat situația actuală din țară în contextul alegerilor parlamentare din februarie 2019. Andrian Candu a vorbit despre acțiunile întreprinse de autorități pentru asigurarea unui proces electoral corect, transparent, incluziv, conform normelor democratice. Speakerul a menționat propunerea de a semna un angajament comun al candidaților electorali pentru a avea un comportament decent în campania electorală în așa fel încât lupta politică să fie corectă.

Președintele Parlamentului a subliniat că deja a transmis invitații pe extern pentru a asigura o monitorizare larga a procesului electoral. El a menționat că obiectivul autorităților este ca alegerea cetățenilor să fie respectată. În context, Andrian Candu a spus că instalarea camerelor de supraveghere în secțiile de vot va crește transparența și va servi drept instrument suplimentar pentru asigurarea corectitudinii alegerilor.

În urma analizei legislației electorale, realizate de Comisia juridică, numiri și imunități, în comun cu societatea civilă în cadrul audierilor publice, s-a decis anularea zilei tăcerii și a restricției pentru agitație electorală în zona secțiilor de vot.

Alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova pe 24 februarie 2019. NDI va face publice constatările la finalul misiunii de monitorizare preelectorală de nivel înalt NDI, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.