Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-12-06/republica-moldova-a-organizat-prima-reuniune-in-formatul-guam-canada-56742.html
Data: Dec 6, 2018 (21:22)

Republica Moldova a organizat prima reuniune în formatul GUAM + Canada

În conformitate cu prevederile programului președinției Republicii Moldova în Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică, la Milano a fost organizată prima reuniune în formatul GUAM + Canada, cu participarea miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor-membre ale organizației şi a șefului diplomației de la Ottawa, Chrystia Freeland.

Participanţii la discuţii au examinat posibilitatea instituirii unui format oficial de parteneriat între GUAM şi Canada, similar celor deja existente GUAM + Japonia şi GUAM + SUA. Scopul acestui nou format de parteneriat este de a diversifica domeniile de cooperare între ţările-membre ale Organizaţiei cu un actor important pe arena internaţională cum este Canada. În opinia Ministrului Tudor Ulianovschi, care a prezidat reuniunea, colaborarea în formatul GUAM + Canada este o nouă treaptă în promovarea intereselor comune ale ţărilor-membre ale Organizaţiei şi o nouă perspectivă pentru diversificarea colaborării între GUAM şi partenerii externi, care va permite stabilirea unor noi parteneriate, precum și deschide noi posibilități pentru schimburile comercial-economice, culturale, turism, etc. 

Potrivit MAEIE, ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, a exprimat interesul ţării sale faţa de procesele economice, politice şi sociale din regiune şi a expus opinia că o colaborare între Canada şi ţările GUAM ar putea oferi noi posibilităţi pentru economiile implicate. 

Părţile au convenit să examineze mai detaliat oportunităţile existente, inclusiv posibilitatea instituirii unui format permanent de colaborare între GUAM şi Canada, chemat să servească drept o platformă de acţiuni concrete, care ar putea genera rezultate pentru toate părţile vizate.