Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.11.2018

În ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării va fi interzisă

 În ziua alegerilor,  agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării va fi interzisă

Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat modificarea unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.  Potrivit proiectului, va fi modificat art.52 alin (10) din Codul electoral prin care se exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării.
 
Totodată, noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Acestea vor stipula agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare și în  localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 750 la 1500 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1750 la 2500 de lei.
 
Noile reglementări prevăd că în cazul în care referendumul republican se organizează în aceeași zi cu alegerile parlamentare, circumscripțiile electorale și consiliile electorale se formează potrivit acelorași criterii.
 
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care la 31 octombrie curent, a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 53 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus