Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-11/judecatorii-ar-putea-fi-ale-i-direct-de-catre-popor-55864.html
Data: Oct 11, 2018 (22:16)

Judecătorii ar putea fi aleși direct de către popor

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, Hotărârea  pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor.
 
Inițiativa aparține deputatului Sergiu Sîrbu și a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.
 
Hotărârea prevede ca Comisia juridică, numiri şi imunităţi să elaboreze proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor.
 
Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea directă a judecătorilor de către popor urmează a fi prezentat Parlamentului în termen de 30 de zile.
 
Totodată, Comisia va consulta public proiectul și va putea antrena în elaborarea acestuia specialişti din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală. De asemenea, va putea apela la asistenţa  specialiştilor şi experţilor independenţi din Republica Moldova şi din străinătate.
 
Hotărârea intră în vigoare la data adoptării, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.