Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.10.2018

Legislația națională va fi completată cu norme privind evaluarea concentrărilor economice în domeniul mass-media

Legislația națională va fi completată cu norme privind evaluarea concentrărilor economice în domeniul mass-media

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de completare a Legii concurenței, în prima lectură. Potrivit noilor reglementări, în cazul în care actele legislative speciale în domeniul mass-media prevăd praguri privind notificarea concentrărilor economice, altele decât cele prevăzute de Legea concurenței, se aplică prevederile actelor legislative speciale în domeniul mass-media.
 
În prezent, articolul 22 alin. (1) al Legii concurenței prevede că operaţiunile de concentrare economică sunt supuse evaluării şi urmează a fi notificate Consiliului Concurenţei înainte de punerea în aplicare, atunci cînd cifra totală de afaceri realizată cumulativ de întreprinderile implicate, înregistrată în anul anterior operaţiunii, depăşeşte 25000000 lei şi există cel puţin două întreprinderi implicate în operaţiune care au realizat pe teritoriul Republicii Moldova, fiecare în parte, o cifră totală de afaceri mai mare de 10000 000 lei în anul anterior operaţiunii.
 
Proiectul mai prevede că în cazul în care actele legislative speciale în domeniul mass-media prevăd cote ce prezumă existenţa poziţiei dominante, altele decât cotele cumulate pe piaţa relevantă, înregistrate în perioada supusă analizei, depăşesc 50%, se aplică prevederile actelor legislative speciale în domeniul mass-media.
 
Totodată, se propune ca Consiliul Coordonator al Audiovizualului, anual, până la data de 1 martie, va prezenta Consiliului Concurenţei un raport privind beneficiarii efectivi şi nivelul concentrării pieţei în domeniul audiovizualului. În cazul în care Consiliul Coordonator al Audiovizualului constată semne de concentrare economică în domeniul audiovizualului, acesta va sesiza Consiliul Concurenţei cu privire la aceste fapte şi îi va pune la dispoziţie toate informaţiile relevante deţinute.
 
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus