Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-04/grupul-de-lucru-propune-revizuirea-a-32-de-legi-din-domeniile-economie-cultura-sanatate-i-ecologie-p-54611.html
Data: Jul 4, 2018 (23:35)

Grupul de lucru propune revizuirea a 32 de legi din domeniile economie, cultură, sănătate și ecologie pentru a susține funcționarea eficientă a autonomiei Găgăuze

Grupul de lucru privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia s-a convocat în ultima ședință din sesiunea parlamentară curentă. Membrii Grupului de lucru au audiat și aprobat rapoartele privind analiza a peste 400 de acte legislative din patru domenii-cheie: cultură, economie, sănătate și ecologie. Analiza legislației a fost efectuată de un grup de experți, care au identificat suprapuneri și discrepanțe între legislația națională și cea a autonomiei Găgăuze. În rapoartele lor sunt indicate prevederi ce necesită armonizare în ambele seturi de norme.

Cele 4 rapoarte prevăd recomandarea de a modifica 10 legi din domeniul culturii, o lege din domeniul sănătății, 15 legi din domeniul economiei și alte 6 legi din domeniul ecologiei, care pot face cadrul legislativ mai potrivit pentru funcționarea eficientă a UTA Găgăuzia.

Tot în cadrul ședinței, parlamentarii au aprobat rapoartele Grupului de lucru pentru anul 2017 și pentru I semestru al anului 2018.

Ședința a fost moderată de Copreședinta Grupului de lucru, deputata Elena Bacalu.

”Mi-aș dori să existe o continuitate a Grupului de lucru în următoarea legislatură a Parlamentului. Am înregistrat multe rezultate pe platforma acestui Grup de lucru și este un succes comun al nostru”, a declarat Elena Bacalu.

Vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc și Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa au apreciat activitatea Grupului de lucru și le-au mulțumit membrilor și experților pentru eforturile depuse.

În 2017, Parlamentul deja a aprobat un pachet de propuneri legislative referitoare la UTA Găgăuzia, ca urmare a recomandărilor aceluiași grup de experți, aprobate de Grupul de lucru. Acestea sunt primele proiecte de lege referitoare la UTA Găgăuzia aprobate de Parlament pentru a asigura armonizarea legislației în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia. A fost pentru prima dată, după modificarea Constituției Republicii Moldova în 2001, când Parlamentul revine la subiectul consolidării statutului autonomiei găgăuze.

Eliminarea discrepanțelor și contradicțiilor dintre normele legale naționale și cele ale autonomiei reduce riscurile ca cetățenii, companiile private sau organizațiile obștești să sufere cheltuieli suplimentare. Aceste cheltuieli apar din cauza confuziilor legislative, acțiunilor imprevizibile ale autorităților sau în procese de judecată.

Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia, compus din deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

Dialogul dintre deputații Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul proiectului „Suport pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor autonomiei Găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova” (Faza II), finanțat de Ambasada Suediei în Republica Moldova. CMI a facilitat desfășurarea tuturor ședințelor grupului de lucru.

CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000. Eforturile organizației sunt îndreptate spre prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea unei păci durabile, cu programe regionale în țări din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa. În Moldova CMI lucrează cu deputați din Chișinău și Comrat pentru a spori încrederea prin intermediul unor întâlniri neformale regulate, discuţii, ateliere şi vizite de studiu, pentru a creşte capacitatea acestora de a se implica în procesul de rezolvare a problemelor şi un dialog durabil, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.