Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-20/apicultorii-sunt-incuraja-i-sa-aplice-pentru-a-beneficia-de-80-de-stupi-verticali-53181.html
Data: Mar 20, 2018 (21:34)

Apicultorii sunt încurajați să aplice pentru a beneficia de 80 de stupi verticali

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) lansează procedura de selectare a apicultorilor care vor benefica de câte 80 de stupi verticali, pentru a demonstra eficiența celor mai bune practici pentru tranziția apicultorilor "de la hobby la business".

Această activitate se încadrează în proiectul "Activitatea demonstrativă și de instruire pentru implementarea stupilor apicoli verticali", implementat de ANARM cu susținerea Proiectului USAID "Agricultura Performantă în Moldova" (APM).  În total vor fi distribuiți circa 2000 de stupi verticali către 25 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova.

Adițional stupilor verticali, apicultorii selectați vor fi instruiți  cum să gestioneze eficient stupii verticali și vor trebui să explice, la rândul lor, altor apicultori despre experiența acumulată.

Actualmente, în Republica Moldova activează în jur de 6100 apicultori de diferite categorii profesionale, care îngrijesc circa 195 de mii de familii de albine. De regulă, apicultorii moldoveni utilizează stupii tradiționali, care nu sunt atât de eficienți  comparativ cu stupii verticali. . Implementarea stupilor verticali le va permite apicultorilor să colecteze un volum mai mare de miere.

Pentru a participa la concursul de selectare, apicultorii trebuie să prezinte până pe data de 27 martie 2018, orele 17:00 un set de informații și documente confirmative despre experiența apicolă. Mai multe detalii despre condițiile și cerințele concursului sunt disponibile pe adresa https://drive.google.com/open?id=1x4cTSisZXnbwcffUdfpENQZVLiGHjk-m 

În ultimii cinci ani, producerea mierii în Republica Moldova este relativ constantă și este de circa 5 000 tone anual. Circa 15% din volumul total de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85%  este exportat. Republica Moldova exportă miere preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania, informează Agenția de Dezvoltare Regionala Sud.