Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-03-14/sistemul-automatizat-de-supraveghere-a-circula-iei-rutiere-din-cele-33-de-puncte-de-monitorizare-amp-53088.html
Data: Mar 14, 2018 (20:13)

Sistemul automatizat de supraveghere a circulației rutiere din cele 33 de puncte de monitorizare, amplasate în raioanele republicii, va fi funcțional cu începere din anul curent

Despre aceasta și alte aspecte privind siguranța traficului rutier s-a discutat astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit șefului Direcției politici în domeniul ordinii și securității publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Anatolie Dănilă, în prezent, sunt funcționale doar 126 de camere video și 145 de camere foto, instalate în municipiul Chișinău, care asigură supravegherea circulației rutiere în 126 de direcții de monitorizare. ”Pe traseele din republică au fost instalate alte sisteme de monitorizare decât cele omologate, fapt care a condus la sistarea funcționării acestora. Pe parcursul anului curent, acestea urmează a fi conectate”, a spus raportorul.

Printre încălcările normelor de circulație care au generat cele mai multe accidente, oficialul a enumerat viteza neadecvată situației rutiere, neacordarea priorității pietonilor, depășirea limitei de viteză, conducerea transportului sub influența alcoolului. Totodată, Anatolie Dănilă a spus că numărul accidentelor în traficul rutier, în perioada ultimilor ani, denotă o descreștere cu 11 la sută.

La rândul său, Iurie Bostan, șef de serviciu în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat că situația traficului rutier depinde, în mare măsură, de starea drumurilor. În context, el a vorbit despre necesitatea creării Agenției siguranței rutiere, a Fondului de siguranță rutieră și a bazei de date referitoare la estimarea sectoarelor de drum cu risc sporit de accidente.

Secretatul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici a informat despre acțiunile de instruire a elevilor și conducătorilor auto cu privire la securitatea rutieră. De asemenea, a spus că reforma curriculară din anul curent prevede instituirea unui modul cu referire la bazele securității vieții care va fi introdus în școli.

Potrivit statisticilor, pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 2 512 accidente rutiere soldate cu 273 persoane decedate și 2 846 care au suferit diverse traumatisme. În accidente din traficul rutier au fost implicați 350 de copii, dintre care 12 au decedat, 80 au suferit traumatisme grave, iar 237 – traume ușoare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.