Trimite e-mail | Printeaza
Social
31.01.2018

Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind pensiile cu Republica Italiană

Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind pensiile cu Republica Italiană

Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind stabilirea și exportul prestațiilor de asigurări sociale cu Republica Italiană. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, un proiect în acest sens.
 
Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova.  Aceasta se referă la cei care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.
 
Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vârstei de pensionare vor beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale,  iar  membrii familiei vor fi asigurați în caz de deces al întreținătorului. Vor beneficia de pensii și alte prestații doar persoanele care au plătit contribuții de asigurări sociale de stat în țara în care sunt angajate.
 
Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Aceasta va fi transferată în statul de domiciliu al persoanei.
 
Proiectul Acordului  urmează să treacă toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și punerii în vigoare a unui tratat.
 
Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state, 11 dintre care sunt aplicate, anunță  Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus