Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.01.2018

Suedia va continua să acorde Republicii Moldova asistență în realizarea reformelor economice

Suedia va continua să acorde Republicii Moldova asistență în realizarea reformelor economice

Modernizarea economiei naționale, dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Suedia, realizarea proiectelor în domeniul energetic, dar și cel al tehnologiilor informaționale au fost subiecte discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu ambasadoarea Regatului Suediei în țara noastră, Signe Burgstaller.

În cadrul discuției, ministrul Chiril Gaburici a mulțumit autorităților suedeze pentru sprijinul acordat în promovarea și implementarea reformelor economice. În context, ministrul a apreciat contribuția Agenției suedeze pentru cooperare internațională și dezvoltare (SIDA) la crearea primului Centru de Excelență în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor din Republica Moldova ”TEKWILL”.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a reiterat interesul țării noastre pentru preluarea expertizei suedeze în vederea diversificării surselor de energie și consolidării securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv în contextul implementării Pachetului energetic III și a proiectelor de inter-conectivitate la rețelele de energie europene.

”Suntem interesați de extinderea cooperării și preluarea experienței suedeze în domeniul eficienței energetice, dar și în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor. La fel, mizăm pe sprijinul partenerilor suedezi în lansarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, Suedia fiind prima țară care a reușit implementarea și dezvoltarea eficientă a acestui serviciu”, a menționat Chiril Gaburici.

La rândul său, ambasadoarea Suediei a apreciat reformele economice care au avut loc, precum reducerea numărului de acte necesare pentru inițierea unei afaceri sau reducerea numărului de instituții cu funcții de control. Signe Burgstaller a reiterat suportul țării sale pentru modernizarea economiei Republicii Moldova.

Oficialii au pledat pentru continuarea proiectelor inițiate, dinamizarea schimburilor comerciale și a fluxului investițional între Republica Moldova și Suedia, inclusiv organizarea unor acțiuni promoționale comune în domeniul stimulării relațiilor comercial-economice. ”Apreciem activitatea companiilor suedeze în Republica Moldova, care investesc aici și creează locuri noi de muncă”, a subliniat Chiril Gaburici.

În prezent, în Republica Moldova activează 28 de întreprinderi cu capital suedez, investițiile însumând 32,82 milioane de lei. Potrivit datelor, volumul comerțului exterior între Republica Moldova și Suedia, în perioada ianuarie-octombrie 2017, a constituit 16,96 milioane de dolari, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus