Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.01.2018

Republica Moldova ar putea adera la Programul de colaborare a statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente în combaterea terorismului

Republica Moldova ar putea adera la Programul  de colaborare a statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente în combaterea terorismului

Republica Moldova ar putea adera la Programul  de colaborare a statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2017-2019. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat și susținut, în ședința de astăzi, un proiect de aderare în acest sens.
 
Potrivit proiectului, scopul Programului este extinderea şi consolidarea nivelului de cooperare al statelor-membre ale CSI în prevenirea, depistarea, contracararea şi urmărirea actelor teroriste şi extremiste, înfăptuirea coordonată a măsurilor operative de investigaţie şi operaţiunilor speciale în scopuri profilactice, colaborarea informativă şi ştiinţifică, colaborarea în pregătirea cadrelor, perfecţionarea specialiştilor, cooperarea cu organizaţiile internaţionale de profil etc.
 
Totodată, proiectul propune aderarea la tratat cu două rezerve. Una se referă la participarea la măsurile în domeniul luptei cu terorismul şi extremismul în cadrul Comunităţii Statelor Independente, în fiecare caz separat, reieşind din prevederile legislaţiei naţionale. A doua rezervă prevede că Republica Moldova nu se consideră legată de angajamentele ce reies din conţinutul Programului de colaborare în partea ce se referă la armonizarea legislaţiei, elaborarea legilor model şi antrenamentele comune ale forţelor militare.
 
La rândul lor, deputații au propus formularea încă a unei rezerve, cu referire la regiunea transnistreană.
 
Hotărîrea de aprobare a Programului a fost înaintat şi deschis pentru semnare în cadrul reuniunii din 16 septembrie 2016 a Consiliului şefilor de state ai CSI, care s-a desfăşurat la Bişkek, Republica Kârgâză, fiind semnat de 8 state-membre ale CSI şi din aceeaşi zi a intrat în vigoare pentru statele semnatare. Acordul nu va implica angajamente financiare din partea Republicii Moldova şi nici cheltuieli suplimentare privind implementarea acestuia.
 
În aceeași ședință, membrii Comisiei au examinat și susținut proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan privind cooperarea în domeniul militar.
 
Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus