Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
19.01.2018

Moldova va prima un grant în valoare de 15,8 milioane de euro pentru finanțarea activităților incluse în programele naționale de profilaxie și control al tuberculozei și infecției HIV-SIDA/ITS pentru anii 2016-2020

Moldova va prima un grant în valoare de 15,8 milioane de euro pentru finanțarea activităților incluse în programele naționale de profilaxie și control al tuberculozei și infecției HIV-SIDA/ITS pentru anii 2016-2020

Republica Moldova a semnat la data de 18 ianuarie curent, două acorduri de grant oferite de Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei privind susținerea financiară a răspunsului național la epidemiile cu tuberculoză și HIV/SIDA. Valoarea granturilor constituie 15,8 milioane de euro și sunt acordate pentru o perioadă de trei ani (2018-2020).

Potrivit unui comunicat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, noile acorduri prevăd fonduri substanțiale pentru finanțarea activităților incluse în programele naționale de profilaxie și control al tuberculozei și infecției HIV-SIDA/ITS pentru anii 2016-2020, dar și a prestării serviciilor de îngrijire a persoanelor afectate de aceste maladii.

Acestea sunt destinate reducerii poverii TB și minimizării consecințelor epidemiei HIV și ITS în Republica Moldova prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Asistența financiară este oferită prin intermediul a doi Recipienți Principali-Instituția Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (UCIMP) și Centrul pentru Politici și Analize ( PAS). Pentru controlul HIV/SIDa sunt oferiți cca 7,1 milioane de euro, iar pentru controlul tuberculozei- cca 8,7 milioane de euro.

Amintim că, Republica Moldova a depus aplicațiile pentru continuarea graturilor Fondului Global destinate prevenirii și controlului TB și HIV/SIDA la începutul anului 2017. Acestea au fost elaborate în cadrul unui dialog de țară transparent, inclusiv și multisectorial, prin intermediul NCN TB/SIDA.

De menționat că, începând cu anul 2003, Fondul Global a acordat Republicii Moldova investiții în valoare de aproximativ 115 milioane de dolari SUA pentru susținerea programelor naționale de prevenire și control al Tuberculozei și HIV/SIDA/ITS.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus