Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.01.2018

Comentarii privind știrea despre vânzarea întreprinderilor Gas Natural Fenosa în Moldova

Comentarii privind știrea despre vânzarea întreprinderilor Gas Natural Fenosa în Moldova

Gas Natural Fenosa declară într-un comunicat de presă că informaţia apărută în presa străină, privind vânzarea de către grupul Gas Natural a întreprinderii sale în Moldova, nu corespunde realităţii.

"Recent, în presa internațională a apărut o știre prin care se afirmă că grupul Gas Natural Fenosa a vândut întreprinderile sale din Moldova, informație care nu corespunde realității.
 
În ultimii ani, odată ce compania și-a consolidat situația sa operativă și financiară, în mass media au fost difuzate mai multe informații despre presupusul interes al diferitor grupuri internaționale de a achiziționa întreprinderile din Moldova.
 
Este adevărat că unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat.
 
Gas Natural Fenosa și-a menținut interesul său în Moldova, deși această regiune nu se regăsește printre ariile sale strategice, unde grupul își dezvoltă afacerea sa integrală în gaz și electricitate.
 
De asemenea trebuie să recunoaștem, că stabilitatea climatului de afaceri și respectarea cadrului legal în vigoare, sunt esențiale pentru a menține atractivă o țară pentru oricare investitor internațional. În acest sens Gas Natural Fenosa a inițiat în luna august 2015 un proces de arbitraj internațional contra Republicii Moldova din cauza acumulării devierilor financiare netransferate în tarif (82 milioane de euro). În luna mai 2017 a prezentat o reclamație Comunității Energetice împotriva țării noastre, din cauza deciziilor unilaterale și controversate luate de către autoritățile  energetice prin care anulează, de facto, Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare semnat anterior cu guvernul Republicii Moldova pentru a soluționa problema devierilor, încălcând, astfel, angajamentele asumate în acesta. În consecință Comunitatea Energetică în noiembrie 2017 a deschis o cauză preliminară de soluționare a litigiilor.
 
Gas Natural Fenosa își dorește un dialog constructiv care ar permite găsirea unor soluții de comun acord pentru restabilirea încrederii și credibilității în autoritățile moldovenești", scrie un comunicat al Departamentului Relaţii Externe şi Comunicare din cadrul companiei Gas Natural Fenosa Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus