Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.01.2018

Turcia reconfirmă sprijinul său în vederea colaborării comercial-economice cu Republica Moldova

Turcia reconfirmă sprijinul său în vederea colaborării comercial-economice cu Republica Moldova

Aspectele colaborării comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Turcia au fost discutate astăzi, de Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și Hulusi Kiliç, Ambasadorul Turciei în țara noastră.

În cadrul dialogului, oficialii au analizat stadiul actual al relațiilor comercial-economice între cele două state, precum și organizarea Comisiei Interguvernamentale moldo-turce, în cadrul căreia experții ambelor țări reliefează prioritățile de dezvoltare pe domeniile principale de colaborare dintre Moldova și Turcia. Printre domeniile prioritare a fost menționat cel comercial-economic, investițional, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, protecția consumătorilor, precum și energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului și asistența tehnică.

Chiril Gaburici a apreciat contribuția Guvernul Republicii Turcia în vederea înființării Biroul Comercial Economic al Republicii Moldova la Istanbul. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat importanța suportului financiar inițial acordat pentru chiria oficiului și mobilier.

Cu referire la Business Forumul bilateral s-a stabilit organizarea Forumului la Istanbul, în luna februarie 2018, în cadrul căreia partea moldavă va prezenta oportunitățile investiționale ale Moldovei companiilor din Turcia, precum și facilitățile oferite de Acordul bilateral de Comerț Liber, semnat între Republica Moldova și Republica Turcia în septembrie 2014, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016.

În context, Chiril Gaburici a specificat importanța semnării în cadrul Forumului a unui Acord cadru de cooperare între Asociația oamenilor de afaceri din Moldova și Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia.

În aceeași ordine de idei, Ambasadorul Hulusi Kiliç a informat despre intenția Republicii Turcia în deschiderea unei Camere de Comerț și Industrie moldo-turcă, în rezultatul cărora  companiile din Republica Moldova și UTA Găgăuzia vor putea să beneficieze de oportunitățile acesteia.

De asemenea, părțile  au convenit asupra organizării primei ședințe a Subcomitetului pe subiecte vamale, create în cadrul celei de-a II-a Ședințe a Comitetului Mixt, pentru implementarea Acordului de Comerț Liber, care a avut loc pe  20 noiembrie 2017. Scopul de bază al acestei ședințe este examinarea dificultăților întimpinate de mediul de afacere din ambele țări și identificarea soluțiilor pentru depășirea situației create, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

 

La finele întrevederii, Ambasadorul Turciei l-a felicitat pe Ministrul Chiril Gaburici cu învestirea sa în funcția și a reconfirmat suportul Republicii Turciei în implementarea reformelor economice în Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus