Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-07-14/la-chishinau-a-avut-loc-shedintza-grupurilor-de-lucru-pentru-dezvoltarea-transportului-auto-i-infras-49693.html
Data: Jul 14, 2017 (23:55)

La Chişinău a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor

La sediul Misiunii OSCE din or.Chişinău a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanţilor participanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de Serghei Bucătaru, viceministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor.
 
Principalul subiect abordat a vizat admiterea în traficul rutier internaţional a autovehiculelor private din regiunea transnistreană.
 
Partea moldovenească a expus viziunea sa asupra subiectului în cauză, reiterând faptul că pentru a fi asigurată admiterea în circulația rutieră internațională, mijloacele de transport cu plăci auto din regiunea transnistreană urmează a fi înmatriculate la subdiviziunile teritoriale ale Î.S. ,,CRIS ,,Registru”, posesorii şi conducătorii acestora având posibilitatea să beneficieze de proceduri simplificate de luare la evidenţă, inclusiv, cu aplicarea la prima etapă a unor scutiri la plata accizelor şi ulterior racordarea acestora la cotele de acciz prevăzute de legislaţia naţională în vigoare.
 
Partea transnistreană a insistat ca inspecția fizică a vehiculelor să fie efectuată de către experții de la Tiraspol sau reprezentanții acreditați ai Ucrainei şi Federaţiei Ruse, propunere referitor la care partea moldovenească a opinat ca fiind inoportună în contextul în care inspecţiile de acest gen reprezintă o etapă prealabilă procesului de  înmatriculare, şi respectiv, urmează a fi efectuate exclusiv de către inspectorii împuterniciţi prin lege.
 
În partea ce ţine de forma plăcilor auto, reprezentanţii Chişinăului au specificat necesitatea introducerii unui model neutru, cu luarea în considerare a prototipului anterior agreat, inclusiv, cu admiterea posibilităţii ca acestea să fie confecționate pe malul stâng al r.Nistru.
 
S-a convenit că discuţiile pe acest subiect vor continua după efectuarea unor consultări suplimentare cu reprezentanții politici, anunță un comunicat al Biroului pentru reintegrare.