Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2017

Uniunea Europeană oferă granturi pentru proiecte de cooperare transfrontalieră între Moldova și Ucraina

Uniunea Europeană oferă granturi pentru proiecte de cooperare transfrontalieră între Moldova și Ucraina

În data de 1 februarie 2017, liderii a 16 parteneriate transfrontaliere se vor întruni la Chișinău la ceremonia solemnă de semnare a contractelor de finanțare, în cadrul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova - Ucraina.

Partenerii cooperării teritoriale, care include autoritățile locale, comunitățile și organizațiile societății civile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova și a regiunilor eligibile din Ucraina (Cernăuți, Vinița și Odesa) au participat la procedura cererilor de propuneri de proeicte pentru a aborda provocările dezvoltării comune a țărilor lor. Cele 16 proiecte, cărora li s-a acordat finanțare, sunt distribuite proporțional între cele trei priorități definite de Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina, și anume: îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale, abordarea în comun a provocărilor transfrontaliere, educație, cultură și sport. Suma totală oferită de către UE în cadrul acestui program este de 3,3 milioane de euro.

Totodată, în perioada 30 ianuarie – 3 februarie la Chișinău vor avea loc seminare de instruire pentru cele 16 proiecte care au trecut cu success procedura de accesare a granturilor. Participanții la training vor fi informați despre program și vor obține sfaturi practice privind acordarea granturilor, metode de implementare a proiectelor, a normelor financiare și de achiziții publice, instrumente și metode de vizibilitate și comunicare, raportare și monitorizare, precum și informații privind cerințele specifice pentru fiecare țară în parte. De asemenea, participanții la training vor beneficia de consultări individuale pe probleme ce țin de gestionarea granturilor de către echipele proiectelor selectate. Seminarul de instruire și ceremonia de acordare a granturilor este organizată de către Programul de Sprijin și Cooperare Teritorială (EaPTC) în comun cu Autoritatea de Management  a Programului EaPTC - GIZ.

Scopul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova - Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC) este de a crea un mediu favorabil pentru programele de cooperare teritorială de-a lungul frontierelor între țările: Moldova - Ucraina, Armenia - Georgia, Azerbaidjan - Georgia și Belarus - Ucraina, respectând specificului fiecărei zone de frontieră. La fel, Programul își propune să consolideze capacitățile autorităților locale și regionale și actorilor nonguvernamentali să dezvolte și să implementeze în comun proiecte transfrontaliere. Contribuția generală a Uniunii Europene la implementarea Programului EaPTC este de 12,5 milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus