Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-01-27/noul-regulament-privind-inregistrarea-la-medicul-de-familie-a-intrat-in-vigoare-47243.html
Data: Jan 27, 2017 (21:33)

Noul regulament privind înregistrarea la medicul de familie a intrat în vigoare

Cetăţenii îşi vor putea schimba medicul de familie şi instituţia medico-sanitară primară pe tot parcursul anului, peste şase luni de la ultima schimbare/înregistrare. Prevederea a fost inclusă în noul regulament privind înregistrarea persoanei la medicul de familie din instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Documentul a intrat în vigoare pe 27 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Conform regulamentului, persoanele care se vor înregistra pentru prima dată sau îşi vor schimba medicul de familie în cadrul aceleiaşi instituţii medicale vor depune cererea la medicul ales şi vor beneficia de serviciile acestuia începând cu data acceptării cererii de către medic.

Totodată, cetăţenii care vor opta pentru serviciile unui medic de familie dintr-o altă instituţie medico-sanitară vor beneficia de serviciile medicului ales din momentul efectuării modificărilor în sistemul informaţional al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Pentru aceasta ei vor depune personal cererea la serviciile de relaţii cu beneficiarii ale CNAM, care se află în cadrul agenţiilor teritoriale ale companiei, în fostele centre ale medicilor de familie ori în spitalele raionale. Astfel vor fi excluse cazurile de înregistrare a persoanelor pe listele medicilor de familie în lipsa vreunei cereri depuse în acest scop.

De asemenea, a fost modificată şi cererea pe care persoana urmează s-o depună pentru înregistrarea la medicul de familie. Aceasta corespunde prevederilor actelor normative privind protecţia datelor cu caracter personal.
O altă noutate introdusă de regulament se referă la faptul că pe parcursul următorilor cinci ani toţi cetăţenii îşi vor reconfirma voinţa de a fi înregistraţi pe lista medicului de familie prin completarea cererii de model nou. Aceasta va fi depusă la medicul de familie şi ataşată la cererea iniţială, făcută anterior intrării în vigoare a regulamentului, anunță CNAM.