Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.11.2016

Acțiune de amploare la nivel european pentru depistarea cărăușilor de bani

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au participat la o amplă operațiune desfășurată la nivel european pentru depistarea cărăușilor de bani (money mules), recrutați de organizații criminale ca intermediari pentru spălarea banilor proveniți din fraudele online.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 14 — 18 noiembrie, procurorii DIICOT — Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au participat la cea de-a doua operațiune "European Money Mule Action".

Operațiunea s-a desfășurat la nivel european și privește activitatea de spălare a banilor proveniți din săvârșirea unor infracțiuni informatice, prin intermediul cărăușilor de bani.

La această operațiune au participat autoritățile judiciare din Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie, Ucraina și Statele Unite ale Americii, activitatea beneficiind și de suport de specialitate din partea EUROJUST și EUROPOL — European Cybercrime Centre.

Activitățile desfășurate în țările participante au avut ca rezultate 178 de persoane arestate, 580 de cărăuși de bani identificați, 380 de persoane bănuite identificate, în cadrul unor dosare penale cu un prejudiciu total de 23 de milioane de euro.

În România au fost efectuate activități specifice în cadrul unui dosar penal în care au fost identificați 34 de cărăuși de bani.

Astfel, în același dosar penal au fost efectuate 19 percheziții domiciliare, au fost audiate 49 de persoane, dintre care 8 persoane au fost arestate preventiv și alte 6 plasate sub control judiciar.

"European Money Mule Action" — EMMA este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate spălarea banilor proveniți din fraudele online, precum și din fraudele cu mijloace de plată electronică.

A doua operațiune EMMA este continuarea proiectului european care se desfășoară sub umbrela EMPACT — "Cybercrime Payment Fraud Operațional Action Plan (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats)", România având la nivel european rol de coordonare a acestui proiect.

În urma analizelor efectuate la nivel european a reieșit faptul că 95% dintre tranzacțiile financiare în care sunt implicați cărăuși de bani sunt legate de criminalitate informatică.

Cărăușul de bani (money mule) este o persoană care a fost recrutată de către organizații criminale ca intermediar pentru spălarea banilor. După primirea în conturile lor a sumelor de bani obținute în mod ilegal, acești cărăuși sunt instruiți să transfere banii în alt cont bancar. Aceste scheme de spălare a banilor sunt deseori disimulate ca oportunități de locuri de muncă legale.

Cărăușii de bani joacă un rol important în activitatea de spălare a banilor, facilitând astfel accesul organizațiilor criminale la bunurile și fondurile obținute în mod fraudulos, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus