Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.11.2016

Pedeapsă menţinută pentru trei angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, condamnaţi pentru maltratarea a doi deţinuţi

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut pedepsele aplicate pentru trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), condamnaţi anterior pentru tratament inuman şi degradant – infracţiuni comise asupra a doi deţinuţi. Procuratura a demonstrat vinovăţia angajaţilor penitenciarului, după ce, acum doi ani, Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare.

Pe banca acuzaţilor au fost trimişi: şeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare.

Procurorii au demonstrat că, în cursul lunii august 2013, angajaţii Penitenciarului nr.13 au maltratat doi deţinuţi ai închisorii, aplicîndu-le zeci de lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere. În rezultatul acţiunilor violente, părţile vătămate s-au ales cu leziuni pe tot corpul.

Despre maltratările la care au fost supuşi deţinuţii, procurorii au aflat din plîngerea depusă de către una dintre victime. Pe acest caz, Procuratura a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentînd acţiunile ilegale de maltratare a deţinutului de către respectivii angajaţi ai DIP. Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. Totuşi, procurorii au acumulat suficiente probe care indică asupra vinovăţiei celor trei angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrările video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violenţă.

Pe 30 decembrie 2014, Judecătoria Militară Chişinău a emis sentinţă de achitare în privinţa angajaţilor DIP, pe motiv că faptele lor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii. Procurorii au contestat această sentinţa ca fiind ilegală, solicitînd condamnarea învinuiţilor la închisoare. La finele anului trecut, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa primei instanţe şi a pronunţat o nouă hotărîre, prin care angajaţii DIP au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi: şeful serviciului securitate - 4 ani închisoare, iar ofiţerii serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare la cîte 3 ani de detenţie. De asemenea, toţi trei au fost privaţi de dreptul de a activa în domeniul respectiv timp de 5 ani.

Nemulţumiţi de pedepse, inculpaţii le-au contestat în instanţa ierarhic superioară, solicitînd să fie achitaţi, Curtea Supremă de Justiţie le-a respins însă recursul, menţinîndu-le astfel pedepsele aplicate anterior.

De notat că, decizia CSJ a fost pronunţată în lipsa inculpaţilor care, în caz că se vor eschiva de la executarea pedepselor vor fi anunţaţi în căutare.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie este irevocabilă, anunță Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus