Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-10-07/conflictul-din-siria-i-situa-ia-din-republica-moldova-printre-temele-discu-iilor-dintre-klaus-iohann-45739.html
Data: Oct 7, 2016 (21:12)

Conflictul din Siria și situația din Republica Moldova - printre temele discuțiilor dintre Klaus Iohannis și Federica Mogherini

Conflictul din Siria și situația din Republica Moldova au fost două dintre temele abordate vineri de președintele Klaus Iohannis în cadrul întrevederii avute, la Palatul Cotroceni, cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

"Am abordat, practic, toate temele care țin de domeniul doamnei Mogherini — Parteneriatul Estic, situația Uniunii Europene în ce privește zona sudică, Orientul Mijlociu, dar și probleme care țin, mai degrabă, de interiorul UE, bunăoară, organizarea și mai buna coordonare a apărării europene. (...) În ce privește Siria, suntem pe aceeași lungime de undă și ne dorim o rezolvare a conflictului pe cale pașnică, diplomatică. Am fost amândoi de acord că opțiunea militară nu este o soluție. În consecință, abordarea diplomatică este, cu siguranță, importantă și, chiar dacă în acest moment discuțiile între SUA și Rusia au intrat puțin într-un blocaj în ce privește Siria, UE vrea să se implice, vrea să fie un partener care facilitează și participă la aceste discuții. (...) Am convenit să avem o abordare comună în ce privește Moldova și am convenit că această abordare poate să meargă numai în direcția de a o sprijini să își consolideze instituțiile publice, să aibă o viață democratică solidă și să își continue în acest fel un parcurs care, sperăm noi, va fi în continuare cu fața îndreptată spre Europa", a afirmat șeful statului.

El a spus că a găsit foarte multă deschidere la Federica Mogherini în ce privește parcursul pe care a intrat Republica Moldova pentru aderarea la UE.

"S-a înțeles foarte bine că România are nu doar un interes special, ci și un interes legitim în bunul mers al lucrurilor în Moldova, și am convenit să ne corelăm mult mai bine abordările în ce privește Moldova. Aceste abordări, evident, nu merg în sensul imixtiunii, ci merg în sensul cel mai curat și cel mai sincer de a sprijini Republica Moldova în parcursul ei european democratic", a arătat Iohannis.

Președintele a subliniat că România și UE nu se vor amesteca în alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova pentru că acest lucru ar fi incorect.

"Alegerile sunt un capitol special și aici am căzut de acord că ar fi incorect să ne amestecăm în procesul de alegeri. Deci noi, și același lucru îl va face și Uniunea Europeană, vom fi atenți la ce se întâmplă fără însă a ne implica pentru un candidat sau pentru alt candidat. Acest lucru este inadmisibil și moldovenii vor trebui să se decidă pe cine vor alege fără să avem noi acolo un amestec în campania electorală sau să intervenim în vreun fel", a mai spus președintele Iohannis. Agerpres