Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.07.2016

Premierul Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul Republicii Turcia la Chişinău

Premierul Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul Republicii Turcia la Chişinău

Evoluţia relaţiilor moldo-turce şi perspectivele de intensificare a acestora au fost discutate, astăzi, la întrevederea Prim-ministrului Pavel Filip cu Ambasadorul Turciei la Chişinău, organizată cu ocazia încheierii de către Mehmet Selim Kartal a mandatului în Republica Moldova, care a durat mai mult de patru ani.
 
La începutul  discuţiei, Premierul a reiterat mesajul de compasiune pentru  familiile victimelor atentatelor teroriste de pe aeroportul din Istanbul, reconfirmând disponibilitatea şi susţinerea deplină din partea Guvernului Republicii Moldova de a coopera strâns cu autorităţile turce în lupta împotriva ameninţărilor teroriste.
 
Totodată, Pavel Filip a mulţumit Ambasadorului pentru munca depusă în timpul activităţii în ţara noastră, evidenţiind că acţiunile acestuia au contribuit esenţial la consolidarea relațiilor de cooperare și prietenie între Republica Moldova şi Republica Turcia. „Pe perioada mandatului dumneavoastră, a fost semnat Acordul privind liberalizarea regimului de vize, iar recent a fost ratificat şi Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova şi Turcia, care reprezintă o bună oportunitate de aprofundare a relaţiilor economico-comerciale”, a menţionat şeful Cabinetului de miniştri.
 
La rândul său, Mehmet Selim Kartal, a mulţumit autorităţilor şi poporului moldav pentru primirea călduroasă de care a avut parte în tot acest timp, evidenţiind că Republica Turcia pledează şi în continuare pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi valorificarea potenţialului de amplificare a acestora. Totodată, oficialul a remarcat rezultatele pozitive obţinute de Guvernul de la Chişinău în ultima perioadă. În contextul acțiunilor de stabilizare a sectorului bancar din Republica Moldova, diplomatul a propus antrenarea experților turci.„Turcia s-a confruntat cu o situaţie similară, iar experienţa noastră ar putea fi binevenită pentru autorităţile de la Chişinău”, a spus Mehmet Selim Kartal.
 
Oficialii au făcut un schimb de opinii despre evoluțiile social economice, agenda de reforme  şi priorităţile politicii externe ale Republicii Moldova.
 
 Premierul Pavel Filip a mulţumit Ambasadorului turc pentru asistenţa financiară şi tehnică acordată prin intermediului Agenţiei pentru Dezvoltare şi Coordonare (TIKA), proiecte care au fost implementate inclusiv în UTA Găgăuzia. De asemenea, au fost discutate un șir de proiecte investiționale realizate în Republica Moldova de partenerii turci, precum și perspectivele de extindere a ariilor de cooperare pentru viitor.
 
În anul 2015, volumul exportului Republicii Moldova în Republica Turcia a constituit 64,4 milioane dolari SUA, în timp ce importurile au atins suma de 285,1 milioane dolari SUA. La 1 ianuarie curent, în Republica Moldova erau înregistrate 1126 întreprinderi cu capital turcesc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus