Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2016

Trezoreriile din peste 20 de ţări s-au reunit la Chişinău pentru schimb de experienţă

În perioada 1-4 iunie, la Chişinău a avut loc şedinţa plenară anuală a membrilor Comunităţii Trezoreriilor  PEMPAL (Public Expenditure Management Peer Assisted Learning), program care reuneşte practicieni în gestionarea finanţelor publice din mai multe state. Evenimentul   s-a desfăşurat în contextul în care Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova deţine statutul de ţară-gazdă pentru 2016.

Potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Finanțelor, la conferinţă au participat în jur de 80 de reprezentanţi ai trezoreriilor din peste 20 de ţări din Europa, Asia Centrală şi din spaţiul CSI. Ceremonia de deschidere a evenimentului a fost condusă de Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor al Republicii Moldova, Vugar Abdullayev, preşedintele Comunităţii Trezoreriilor PEMPAL, director adjunct al Agenţiei Trezoreria de Stat al Republicii Azerbaidjan, Elena Nikulina, conducătorul programului PEMPAL, Banca Mondială şi Nina Lupan, şeful Direcţiei generale Trezoreria de Stat, Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova.

Republica Moldova, Ungaria, Georgia şi Rusia şi-au prezentat experienţa privind  reformarea sistemului trezorerial, dar şi cum au evoluat rolul şi funcţiile acestuia în ultimii ani. În ţara noastră au fost promovate reforme de esenţă care vin să consolideze managementul finanţelor publice. Spre exemplu,  planificarea strategică a bugetului pe termen mediu, bugetarea pe programe, modernizarea sistemului de control financiar public intern etc. Un accent separat a fost făcut pe introducerea în 2006 a unui nou sistem informaţional care interacţionează eficient şi cu sistemul bancar.

”Rolul sistemului trezorerial în procesul bugetar este unul important. Din acest considerent, Trezoreria urmează să se focuseze pe  gestionarea riscurilor ce ţin de managementul lichidităţilor, monitorizarea şi prezentarea operativă a informaţiilor privind executarea bugetului, evidenţa contabilă şi raportarea conformă. Desigur, întregul proces trebuie să fie însoţit de transparenţă”, a punctat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

La finalul şedinţei plenare a fost trasat planul de acţiuni al Comunităţii Trezoreriilor pentru 2017. Creat în 2006, Programul PEMPAL reprezintă o comunitate profesionistă  în domeniul managementului finanţelor publice în diferite ţări din Europa şi regiunea Asia Centrală (ECA). Această platformă oferă o analiză comparativă a sistemului public de management financiar pe ţări, iar membrii ei au posibilitatea să facă schimb de experienţă. PEMPAL are trei comunităţi de practicieni: a bugetarilor, a trezoreriilor şi cea a auditorilor interni, Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova fiind activ în evenimentele programului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus