Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.04.2016

Ziua Europei ar putea deveni sărbătoare națională

În Parlamentul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 proiecte de lege, care stabilesc ziua de 9 mai – Ziua Europei, sărbătoare națională. Printre autorii proiectului se regăsesc deputații independenți Mihaela Spătaru, George Mocanu, Ștefan Creangă, Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Nae-Simion Pleșca.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi este de asemenea cunoscută și ca „Ziua Schuman”, celebrând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Potrivit autorilor, deși Guvernul Republicii Moldova desfășoară reforme pentru alinierea legislației naționale la standardele europene, având ca finalitate integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, până în prezent nu există un act legislativ care să legifereze Ziua Europei, zi simbolică pentru aspirațiile de integrare a Republicii Moldova.

Proiectele de lege vin cu completări la hotărârea Parlamentului 433-XII din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova și la Codul Muncii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus