Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-31/dreptul-de-a-beneficia-de-indemniza-ia-pentru-ingrijirea-copilului-bolnav-se-extinde-43418.html
Data: Mar 31, 2016 (22:00)

Dreptul de a beneficia de indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se extinde

Dreptul de a beneficia de indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se va extinde pentru părinți sau alți membri ai familiei care îngrijesc copilul cu maladie oncologică sau dizabilitate pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Un proiect de lege în acest sens, inițiativă legislativă a unui grup de deputați, a fost aprobat, joi, 31 martie 2016, de Legislativ, în lectură finală.

Anterior, Legea prevedea acest drept doar pentru familiile cu copii din categoria menționată pînă la vîrsta de 16 ani.

Indemnizația se acordă în baza certificatului de concediu medical, opțional, pentru unul dintre părinți. În cazul în care părinții, din motive întemeiate, nu pot îngriji copilul bolnav, prestația se acordă altor persoane asigurate, care pot fi tutorele ori un alt membru adult din familie.

Cuantumul lunar al indemnizației pentru incapacitate de muncă rămîne nemodificat, stabilindu-se diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale al îngrijitorului, dar și în funcție de maladie.

Astfel, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de cancer sau tuberculoză este de 100% din venitul asigurat sau baza de calcul, prestabilită în Legea nr.289 din 2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. În cazul celorlalte maladii, indemnizația va fi de la 60% la 90% din baza de calcul, în funcție de stagiul realizat în sistemul de asigurări sociale, anunță Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.