Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-03-28/pavel-filip-asigurarea-echitatzii-shi-dreptatzii-sociale-este-o-prioritate-pentru-executiv-43353.html
Data: Mar 28, 2016 (20:53)

Pavel Filip: Asigurarea echităţii şi dreptăţii sociale este o prioritate pentru Executiv

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei Naționale a Sindicatelor din Moldova, la care au participat şi oficiali din cadrul ministerelor Finanţelor, al Economiei şi cel al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
 
În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind realizarea dialogului social, precum şi problemele salarizării şi ale sistemul de asigurări sociale.
 
Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre măsurile întreprinse şi acţiunile care urmează să fie realizate în vederea sporirii stabilității financiar-economice a țării, prin fortificarea disciplinei în sistemul fiscal și vamal și ca urmare a majorării încasărilor la buget.
 
Premierul s-a referit și la acțiunile Guvernului privind asigurarea unei bune colaborări cu partenerii de dezvoltare și relansarea programelor investiționale, condiţie indispensabilă pentru a pune bazele unei creșteri economice durabile, sporirea veniturilor populaţiei şi, prin urmare, a puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.
 
Potrivit Președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, dar şi a liderilor organizaţiilor sindicale de ramură prezenţi la întrevedere, problemele principale, care necesită o implicare urgentă a Guvernului, vizează consolidarea cadrului legislativ şi normativ în vederea protecţiei drepturilor angajaţilor, indexarea salariilor şi îndemnizaţiilor sociale, precum şi combaterea economiei neformale (muncii „la negru” și a salariilor „în plic”).
 
Premierul a menţionat că Guvernul îşi propune să asigure, întâi de toate, o transparenţă şi o comunicare eficientă cu toţi actorii dialogului social, precizând că asigurarea echităţii şi dreptăţii sociale este o prioritate pentru Executiv. De asemenea, urmează să fie înăsprite sancţiunile pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul muncii.
 
Interlocutorii au discutat şi despre măsurile de susţinere a persoanelor defavorizate, legislaţia privind sistemul de pensii, necesitatea fortificării asistenţei instituţiilor balneo-sanatoriale şi a celor responsabile de organizarea tratamentului şi odihnei copiilor în perioada estivală, informează un comunicat al Guvernului.