Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-02-25/costurile-i-timpul-pentru-conformarea-la-reglementarile-de-stat-au-ramas-neschimbate-de-doi-ani-cons-42954.html
Data: Feb 25, 2016 (20:38)

Costurile și timpul pentru conformarea la reglementările de stat au rămas neschimbate de doi ani consecutiv, constată studiul Cost of doing business

Percepția agenților economici referitor la costurile de reglementare a afacerilor nu a suferit schimbări esențiale în anul 2015, arată studiul „Costul Reglementării de Stat a Activității de Întreprinzător” efectuat de experții Proiectului Băncii Mondiale Ameliorarea Competitivității II. În linii mari, studiul nu atestă îmbunătățiri evidente, iar 30% din întreprinderi au remarcat o deteriorare a situației din 2015. Studiul este realizat anual, începând din 2002, cu sprijinul Ministerului Economiei și în conformitate cu metodologia furnizată de Banca Mondială.

Documentul studiază percepția oamenilor de afaceri asupra a 17 proceduri, începând cu înregistrarea întreprinderii, obținerea autorizațiilor de funcționare și a licențelor, plata impozitelor, efectuarea operațiunilor de import – export, calitatea controalelor, etc.

Inspecțiile, actele permisive, plățile neoficiale, aplicarea selectivă a legislației, precum și sistemul de impozitare prezintă cele mai semnificative dificultăți pentru întreprinderi, iar  în aceste domenii nu au fost înregistrate îmbunătățiri notabile. În Moldova există în total 416 de licențe, permise și autorizații, această cifră fiind mai mare decât se credea anterior; Obținerea acestor documente costă companiile 136 de milioane de lei și 1.4 milioane de zile (în timp de așteptare) . Procedurile vamale s-au îmbunătățit ușor, dar este nevoie de îmbunătățiri suplimentare.

Potrivit lui Tarik Sahovic, specialist senior dezvoltarea sectorului privat din cadrul Băncii Mondiale, obiectivul  studiului  este de a monitoriza mediul de afaceri și a evalua impactul politicilor de stat și cerințelor regulatorii asupra agenților economici care activează în Moldova. „Prin acest studiu, punem la dispoziția Guvernului o analiza calitativă a percepției agenților  economici privind povara și conformarea reglementărilor de stat. În baza acestei cercetări, autoritățile vor putea lua deciziile necesare îmbunătățirii mediului de afaceri din Moldova”, a declarat Tarik Sahovic.

Eșantionul studiului  cuprinde   634   de   companii din  întreaga  țară,  cu  excepția  raioanelor  din stânga  Nistrului. La fel ca și în cazul sondajelor precedente, societățile cu răspundere limitata au alcătuit peste 90% din numărul total de întreprinderi chestionate. Companiile cu maxim 10 angajați au reprezentat 80% din  total.

Potrivit Ministerului Economiei, cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II  va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, ş.a.