Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2015

Ministerul Economiei optează pentru minimizarea implicării instituțiilor statului în lansarea afacerilor de comerț

Ministerul Economiei optează pentru minimizarea implicării instituțiilor statului în lansarea afacerilor de comerț

Ministerul Economiei a lansat o platformă comună de discuții cu asociațiile patronale, de investitori și antreprenori, întrunindu-se joi, 10 decembrie 2015 în cadrul unor consultări publice pe marginea Proiectului de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative la subiectul autorizării activităților din comerț. Documentul are drept scop minimizarea implicării instituțiilor de stat în lansarea afacerilor din domeniul comercializării produselor și serviciilor.
 
Conceptul proiectului constă în consolidarea capacităților de supraveghere a pieței din partea instituțiilor abilitate la etapa de derulare a afacerii. Astfel, instituțiile abilitate cu drept de autorizare, în funcție de competențele acestora, stabilesc, în condițiile legii, norme/reguli de desfășurare a activităților în comerț, inclusiv restricții de practicare a comerțului în diferite spații (străzi) și le publică pe site-urile oficiale ale acestora, așa încât agentul economic să se informeze mai rapid
 
Ulterior, agentul economic/întreprinzătorul notifică primăria localității despre decizia sa prin depunerea unei declarații pe propria răspundere privind cunoașterea și respectarea tuturor normelor stabilite. La rândul său, prin intermediul ghișeului unic, primăria informează instituțiile administrației publice centrale desconcentrate din teritoriu  despre comerciantul care și-a lansat activitatea, iar instituțiile abilitate vor exercita competența privind supravegherea pieței. Excepție fac unele activități comerciale cu grad sporit de risc pentru sănătatea consumatorilor. Printre aceste activități sunt comercializarea animalelor vii, a cărnii proaspete, prestarea serviciilor de alimentație publică și de înfrumusețare corporală, etc.
 
Reprezentanții mediului de afaceri au susținut inițiativa Ministerului Economiei, menționând că astfel ar simplifica procesul de inițiere a unei afaceri, care în Republica Moldova este destul de complicat. De cealaltă parte, ei au sugerat eliminarea dublării autorizațiilor, micșorarea termenului de eliberare a autorizaților și aplicarea normei de aprobare tăcită.
 
Proiectul a fost suspus consultărilor publice atât la nivel central, cât și local.
 
La eveniment au participat reprezentanți ai Camerei de Comerț Americană în Moldova, Asociației Investitorilor Străini, Asociaţiei Businessului European, Camerei de Comerţ şi Industrie, Filialei Orhei a CCI, Confederației Naționale a Patronatului,  Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Sănătăţii, Centrului Naţional de Sănătate Publică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus