Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.11.2015

Vinurile vrac din Moldova, apreciate la cea mai mare expoziție specializată europeană

Vinurile vrac din Moldova, apreciate la cea mai mare expoziție specializată europeană

Între 23-24 noiembrie 2015, 13 companii din Moldova și-au prezentat vinurile vrac de calitate în cadrul celei de-a 7-a ediții a expoziției World Bulk Wine Exhibition, care s-a desfășurat la Amsterdam, în Olanda. Participarea companiilor vinicole din RM la cel mai mare for european specializat în vinurile vrac a fost asigurată, pentru al doilea an consecutiv, de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Evenimentul internațional anual World Bulk Wine Exhibition 2015 (WBWE) a întrunit în capitala olandeză producători, exportatori și cumpărători din peste 20 de țări: Germania, Argentina, Australia, Italia, Portugalia, Spania, Franța, Grecia, Africa de Sud, Rusia, Ucraina, China și altele. În șapte ani de la inaugurarea expoziției, WBWE a reușit să devină cel mai mare târg din lume dedicat comercializării vinurilor vrac, în termeni de volume tranzacționate.

Eduard Grama, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: „În primele 9 luni ale anului 2015 companiile vinicole din Republica Moldova au exportat circa 45.860 tone de vin vrac în statele CSI (cea mai mare cantitate – în Belarus) și peste 9.500 tone în alte țări (preponderent – în Cehia). Deși progresul este evident de la an la an, există încă un mare potențial neexplorat. Evenimentele de acest gen ne permit să demonstrăm calitățile produselor noastre și să valorificăm posibilitățile de creștere a sectorului.”

În acest an companiile din Moldova au prezentat vizitatorilor WBWE o gamă variată de vinuri, pe bază de soiuri clasice, dar și unele soiuri autohtone. Experții prezenți la eveniment au apreciat calitatea și competitivitatea vinurilor oferite de companiile vinicole din Moldova, care pot concura cu ușurință pe piețele internaționale.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Fiind vorba despre cel mai amplu eveniment internațional specializat, care întrunește profesioniștii din domeniu, prezența companiilor vinicole din Moldova la WBWE le permite să stabilească relații cu parteneri comerciali europeni. Prin participarea la această expoziție, ONVV oferă o platformă solidă de promovare companiilor din Moldova care produc  vin pentru comercializarea lui în vrac.”

Timp de două zile ale WBWE, participanții au avut posibilitatea de a prezenta miilor de vizitatori și potențiali parteneri cele mai bune vinuri vrac ale anului. În același timp, cumpărătorii s-au bucurat de cea mai largă selecție de vinuri din lume și au putut descoperi noua recoltă a anului 2015 de la fabrici de vin cu diverse origini și tradiții.

În cadrul unei sesiuni de degustare, 5 vinuri moldovenești au fost prezentate unui public de 50 de persoane, format din importatori și distribuitori: Chardonnay 2015 de la „Fautor,” Sauvignon Blanc 2014  de la „Vinuri de Comrat”, Chardonnay  2015  de la „Sălcuța”, Cuvee Taraclia  2014, dar și un Pastoral de la „Nis-Struguraș”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus