Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2015

Culoarul albastru de vamuire - un instrument eficient pentru agentii economici de buna credinta

Culoarul albastru de vamuire - un instrument eficient pentru agentii economici de buna credinta

În perioada 1 august – 31 octombrie au fost selectate pe culoarul albastru de vămuire şi validate circa 5500 declaraţii vamale, 25 % dintre ele deja au fost supuse unui control ulterior. Mai mult, ca rezultat a reverificărilor nu au fost depistate neconcordanţe.

Agenții economici, ai căror declaraţii vamale au fost redirecţionate pe culoarul albastru, au dispus de mărfuri imediat, având liber de vamă. Culoarul albastru presupune acordarea liberului de vamă, bunurile fiind puse în circulaţie imediat, în timp ce declaraţiile vamale sunt supuse reverificării din oficiu, pe baza analizei riscurilor.

Prin introducerea culoarului albastru Serviciul Vamal își propune să redirecționeze capacitățile instituționale spre a două linie de control și să simplifice la maximum formalitățile la momentul trecerii frontierei și vămuirii mărfurilor.

De menţionat, că această procedura simplificată se aplică tranzacțiilor și agenților economici care nu prezintă risc sporit de fraudă și nu necesită efectuarea controlului fizic al mărfurilor. În acest mod, autoritatea vamală continuă să promoveze conformarea benevolă la respectarea reglementărilor vamale, simplificînd procedurile de import/export pentru companiile credibile.

Din punct de vedere tehnic, dacă pînă acum sistemul informațional vamal ASYCUDA World distribuia declarațiile vamale în baza analizei de risc pe 3 culoare de vămuire (respectiv verde- fără control, galben- controlul documentelor și roșu - controlul mărfurilor), acum se pune în aplicare încă un culoar de vămuire -culoarul albastru, care selectează declarațiile vamale pentru control ulterior.

Declarațiilor selectate pe culoarul albastru li se acordă liber de vamă fără careva controale, însă acestea sunt supuse unei reverificări ulterioare. Acest control se realizează de către organul vamal din oficiu, în baza actelor anexate la Declarație vamală și nu implică intervenția în activitatea agentului economic, cu excepția situațiilor în care se constată unele abateri de la reglementările vamale.

Tudor Baliţchi, Director General al Serviciului Vamal susţine, că în calitate de impact această schimbare va conduce la eliberarea mărfurilor și mijloacelor de transport fără reținere și respectiv la reducerea timpului de vămuire și a costurilor aferente staționării transportului în vamă.

Noțiunea ,,Culoarul albastru de vămuire" a fost introdus în Codul Vamal (prin LP71 din 12.04.15, MO102-104/28.04.15 art.170; în vigoare 01.05.15) şi permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea controlului documentar şi fizic,aceastapresupune efectuarea în baza principiului selectivităţii a controlului ulterior prin reverificarea declaraţiei vamale.
Implementarea conceptului culoarul albastru de vămuire este susținută de Programul USAID BRITE, anunță un comunicat al Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus