Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-07-10/procurorii-au-pornit-doua-cauze-penale-pentru-fals-in-declaratziile-de-averi-shi-venituri-40314.html
Data: Jul 10, 2015 (15:43)

Procurorii au pornit două cauze penale pentru fals în declaraţiile de averi şi venituri

Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupţie a iniţiat două cauze penale în privinţa viceprimarului or. Soroca şi fostului director al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură Bălţi. În acţiunile acestora, procurorii au reţinut comiterea infracţiunii prevăzute de art.3521 Cod penal - fals în declaraţii.

Temei pentru pornirea urmăririi penale au servit sesizările Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) privind neconcordanţele şi omisiunile din declaraţia de averi şi venituri ale celor două persoane cu funcţii de conducere. Potrivit constatărilor CNI, ar fi fost stabilite discrepanţe dintre starea de fapt şi datele din declaraţiile depuse de către cei doi pentru anul 2013, care nu şi-ar fi declarat toate veniturile obţinute şi bunurile mobile şi imobile deţinute în proprietate pe parcursul anului 2013.

De la începutul acestui an, în baza materialelor parvenite de la CNI, procurorii au pornit urmărirea penală în 12 cauze. Anul trecut, procurorii au expediat instanţelor de judecată spre examinare două cauze penale de învinuire a Primarului din satul Cimişeni, raionul Criuleni şi a directorului Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor a Ministerului Afacerilor Interne de comiterea falsului în declaraţii. 
  
Pentru această infracţiune, legislaţia prevede amendă în mărime de pînă la 600 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.