Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2015

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană a efectuat prima sa vizită în regiune în 2015

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană a efectuat prima sa vizită în regiune în 2015

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Serbiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Radojko Bogojević, a încheiat astăzi trei zile de întâlniri la Chișinău și Tiraspol. Aceasta a fost prima sa vizită în acest an și sub egida Președinției OSCE deținută de către Serbia în 2015.

În Chișinău, Bogojević s-a întâlnit cu Președintele Parlamentului Adrian Candu, Viceministrul Afacerilor Externe Valeriu Chiveri, și Viceprim-ministrul în exerciţiu pentru Reintegrare și Negociatorul principal din partea Moldovei Eugen Carpov.

În Tiraspol, Bogojević a avut întrevederi cu liderul transnistrean Evghenii Șevciuc, Negociatorul principal Nina Ștanski și speakerul Sovietului Suprem Mihail Burla.

„Întâlnirile negociatorilor principali și a grupurilor de lucru sunt esențiale pentru obținerea rezultatelor în formatul „5+2”, a spus el. „Este vital ca acestea să se desfășoare cel mai curând posibil”.

În cadrul întâlnirilor sale, el a subliniat necesitatea continuării în 2015 a negocierilor în formatul „5+2”, subliniind importanța lansării imediate a dialogului pregătitor.

Bogojević, care rămâne în calitatea sa de Reprezentant Special pentru procesul de reglementare transnistreană pe durata Președințiilor, deținute consecutiv de către Elveția și Serbia, în perioada 2014-2015, a subliniat faptul că reglementarea transnistreană rămâne să fie prioritară pentru Președinția OSCE.

„Rămân ferm decis să facilitez obținerea unei soluționări cuprinzătoare, corecte și viabile a conflictului, și să contribui la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a spus el.

Ambasadorul Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova, a salutat deschiderea pentru dialog a ambelor părți. „Cred că formarea unui nou guvern în Moldova va oferi o oportunitate de a aprofunda activitățile de consolidare a încrederii, precum și de a adopta un dialog constructiv”, a spus Scanlan.

Negociatorii principali ai părților nu s-au întâlnit din data de 6 octombrie 2014, când procesul electoral a pus în regim de așteptare implicarea Chișinăului la acest nivel, așteptând un nou guvern. Aceasta a fost prima vizită în regiune a Ambasadorului Bogojević după alegeri.

Formatul „5+2” include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor la negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus