Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2015

Vlad Filat a înregistrat un proiect care prevede modificarea Legii privind administraţia publică locală

Vlad Filat a înregistrat un proiect care prevede modificarea Legii privind administraţia publică locală

Astăzi, 5 februarie, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, liderul PLDM, a înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului un proiect de lege care prevede modificarea Legii privind administraţia publică locală.

Proiectul de lege a fost elaborat pentru a evita unele situaţii confuze ce ţin de constituirea şi funcţionarea unor noi autorităţi ale administraţiei publice locale ale municipiului Chişinău.

Legea privind administraţia publică locală prevede că, începând cu data alegerilor locale generale din anul 2015, vor fi instituite  „consiliile sectorale” şi „primăriile sectoarelor” în mun. Chişinău. Potrivit proiectului înregistrat se propune amânarea acestor prevederi până în anul 2019.

„Instituirea noilor subdiviziuni teritoriale în municipiul Chişinău din data alegerilor locale generale din anul 2015 va genera dificultăţi la nivel de funcţionare a autorităţilor create. Cadrul legislativ în vigoare nu prevede competenţe pentru aceste structuri şi nici raporturi între autorităţile municipale existente cu cele nou create. Astfel, înfiinţarea unei structuri noi cu competenţe vaste necesită o reglementare mai detaliată decât simpla trimitere la normele existente”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.

Totodată, nu există un mecanism clar care ar prevede modalitatea repartizării veniturilor şi distribuirii cheltuielilor către sector, având în vedere că singurul destinatar al acestor venituri este bugetul municipal Chişinău.

„În cazul în care consiliile şi primăriile sectoarelor vor fi create se va forma un vid legislativ privind alocarea resurselor financiare către acestea. Principiile şi mecanismul delimitării patrimoniului municipiului de cel al fiecărui sector în parte urmează a fi unul clar, pentru a exclude interpretări alternative”, se mai menţionează în nota informativă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus