Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-29/iurie-leanca-cere-mobilizarea-tuturor-autorita-ilor-reponsabile-pentru-a-face-fa-a-situa-iei-provoca-38037.html
Data: Dec 29, 2014 (19:49)

Iurie Leancă cere mobilizarea tuturor autorităților reponsabile pentru a face față situației provocate de ninsorile abundente

Prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, a prezidat astăzi şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia din țară în condițiile în care cad ninsori abundente. Evenimentul a avut loc la Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale.

Potrivit datelor oficiale, la amiază erau 16 localităţi din șase raioane deconectate total sau parţial de curentul electric. Potrivit Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale,  în urma ninsorilor sunt înregistrate condiții dificile de deplasare în sudul țării. Cel mai afectat este raionul Cahul, unde nămeții au ajuns până la 70 de centimetri, mai ales în Văleni, Cîșlița Prut, Burlăceni și Iujnaia.

Reprezentanții Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale de la Cahul au solicitat tehnică de deszăpezire suplimentară pentru a putea face față situației. În acest sens, Premierul Iurie Leancă le-a dat asigurări că tehnica va ajunge în scurt timp la destinație.

Acum, la deszăpezirea drumurilor sunt antrenate peste 500 de persoane, 268 de autospeciale, iar pe drumuri au fost deja împrăștiate circa trei mii de tone de material antiderapant. Un alt motiv de blocare a drumurilor sunt mașinile care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că în zilele ce urmează se așteaptă o răcire bruscă a vremii (până la -25°C). Drept urmare, mâine urmează să fie instalate corturi cu ceai fierbinte și pături în mai multe raioane. Corturile vor fi încălzite cu generatoare, iar temperatura nu va fi mai mică de 15 grade Celsius.

Poliția de frontieră a avertizat că partea ucraineana a sistat temporar intrarea si iesirea prin punctele de trecere Săiți-Lesnoe, Mirnoe-Tabaki, Cișmikioi- Dolinskoe, Vulcănești- Vinogradovka. De asemenea, a solicitat evitarea punctelor de trecere Cahul-Oancea și Giurgiulesti –Galați, din motiv că au fost închise unele drumuri și participanții la traficul transfrontalier sunt nevoiți sa rămână blocați în punctele de trecere, până la redresarea situației.

La fel, șoferii unităților de transport, masa cărora depășește 3,5 t, sunt rugați să evite punctul de trecere Leușeni- Albița, anunță un comunicat al Guvernului.

La final, Iurie Leancă a menționat că în astfel de situații cel mai important este coordonarea bună a forțelor salvatorilor și pompierilor, ale poliției și poliției de frontieră, precum şi ale medicilor: „Astfel, intervențiile complexe, care necesită implicarea mai multor servicii concomitent, vor fi realizate mult mai rapid și mai eficient.”