Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-10-29/inca-o-persoana-banuita-de-activitate-de-mercenar-37185.html
Data: Oct 29, 2014 (11:14)

Încă o persoană bănuită de activitate de mercenar

Procuratura Generală anunţă despre reţinerea, de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Departamentul Poliţiei de Frontieră, a unui individ, bănuit de activităţi mercenare. Persoana în vîrstă de 26 de ani este originară din Ceadîr-Lunga şi a fost reţinută în seara zilei de ieri pe Aeroportul Internaţional Chişinău. În timpul verificării bagajului acesteia, sosit cu cursa aeriană Moscova-Chişinău, a fost depistat echipament militar cu elemente separatiste distinctive, accesorii pentru arme şi muniţii, precum şi alte obiecte.

Tînărul a fost recunoscut de procurori în calitate de bănuit de comiterea infracţiunii prevăzute de art.141 Cod penal – activitatea mercenarilor. La moment, bănuitul a refuzat de a face careva declaraţii.

Procurorii continuă acţiunile de urmărire penală şi de investigare pe acest caz, urmînd a fi verificată şi legătura bănuitului cu persoanele, reţinute la finele lunii iunie curent, pentru pregătirea acţiunilor de destabilizare a ordinii în stat.
Amintim că, la începutul lunii august a acestui an, doi tineri au fost condamnaţi pentru atentarea la ordinea constituţională la cîte 5 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 5 ani şi privarea de dreptul de a activa în domeniul circuitului de arme pe o perioadă de 5 ani. Cei doi inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia, au colaborat cu organul de anchetă, divulgînd numele complicilor şi alte detalii relevante, solicitînd aplicarea în privinţa lor a unor pedepse mai blînde.

În septembrie curent, alţi doi complici ai acestora au fost deferiţi justiţiei pentru 5 capete de acuzare, inclusiv pentru: asigurarea mercenarilor, trădare de Patrie, recrutarea, instruirea şi acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist, pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale, pregătirea pentru procurarea armelor şi muniţiilor fără autorizaţie corespunzătoare, săvîrşite de mai multe persoane. Respectiva cauză penală se află pe rol în instanţa de judecată.
Procuratura Generală, în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate, întreprind acţiunile necesare pentru identificarea şi reţinerea persoanelor bănuite de organizarea acţiunilor cu caracter ilegal şi atentare la orînduirea constituţională, anunță
Serviciul de presă al Procuraturii Generale.