Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.10.2014

Miniștrii Agriculturii din Germania și România își reconfirmă sprijinul pentru intrarea produselor moldovenești pe piața UE

Miniștrii Agriculturii din Germania și România își reconfirmă sprijinul pentru intrarea produselor moldovenești pe piața UE

Nutresc un mare respect față de fermitatea de care dă dovadă Guvernul Republicii Moldova. Ministerul pe care îl reprezint va încerca să fie de partea dumneavoastră pentru realizarea parcursului european", a declarat ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, la întrevederea cu Prim-ministrul Iurie Leancă. Discuțiile au avut loc astăzi, în format trilateral, cu participarea ministrului Agriculturii din România, Daniel Constantin, și au vizat situația actuală din agricultură.

„Întrevederea în format trilateral, cu participarea miniștrilor Agriculturii din România și Germania, arată sprijinul acestei cooperări frumoase europene. Împreună vom încerca să găsim căile de rezolvare a preocupărilor pentru sectorul agricol al Moldovei", a subliniat Christian Schmidt. Oficialul de la Berlin a salutat eforturile Chișinăului de a continua dialogul cu Moscova pentru reluarea exportului produselor moldovenești și a menționat, în mod special, calitatea vinurilor moldovenești. „Vinul moldovenesc își poate găsi locul pe piața Uniunii Europene", a adăugat Christian Schmidt.

Și ministrul român al Agriculturii a reconfirmat suportul țării sale pentru dezvoltarea agriculturii și integrarea europeană a Republicii Moldova. „Trebuie să facem așa încât produsele moldovenești  să își găsească cât mai repede locul pe piața europeană. Avem o mare responsabilitate să identificăm împreună soluții, astfel încât fermierii să nu aibă probleme cu piețele de desfacere", a declarat Daniel Constantin.

La rândul său, Premierul Iurie Leancă a menționat că întrevederea are loc într-o perioadă importantă. „Astfel de vizite nu sunt doar de curtoazie și de solidaritate, dar și expresia de a ne axa pe probleme reale și a găsi soluții", a subliniat șeful Executivului. El a mulțumit pentru sprijinul oferit de cele două țări, menționând că dialogul dintre Chișinău, București și Berlin este unul care poate asigura succes atât pentru a asigura stabilitatea în regiune, cât și apropierea de UE, dar și rezolvarea problemelor din agricultură. „Așa că această întrevedere trilaterală este una de mare perspectivă", a spus șeful Cabinetului de miniștri.

Prim-ministrul a spus în concluzie că atragerea investițiilor străine în sector este extrem de importantă pentru dezvoltarea agriculturii.  Totodată, s-a menționat importanța contribuției și a expertizei partenerilor în educație și extensiunii în domeniul agricol, dar și preluarea experienței privind restructurarea sistemului de cercetare, pentru a susține mediul privat din agricultură, precum și inițierea unor parteneriate public-private care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus