Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.10.2014

Republica Moldova și Republica Lituania au semnat un Acord de securitate socială

Republica Moldova și Republica Lituania au semnat un Acord de securitate socială

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga și Ministrul Protecției Sociale și Muncii a Republicii Lituania,  Algimanta Pabedinskienė au semnat Acordul privind securitatea socială, care reglementează acordarea bilaterală a pensiilor, a ajutorului de deces și a pensiilor de incapacitate de muncă.

Documentul prevede că cetăţenii moldoveni încadraţi în câmpul muncii în Lituania vor putea primi pensie calculată pentru perioada de cotizare realizată în acest stat.  În cadrul procedurii de semnare, ministrul Muncii a ţinut să menţioneze că acest acord prezintă cadrul juridic bilateral între Republica Moldova şi Lituania în domeniul securităţii sociale, care are drept scop protejarea drepturilor sociale ale cetățenilor stabiliţi pe teritoriul celuilalt stat. Fiecare acord semnat de Ministerul Muncii este înainte de toate un instrument de asigurare a cetățenilor plecați peste hotare, Ministerul a fost mereu preocupat de grijile și nevoile oamenilor, noi am ținut să fim alături atît de cei care trăiesc și muncesc în Moldova, cît și de moldovenii noștri care sunt stabiliți peste hotare.

Ministrul Protecției Sociale și Muncii a Republicii Lituania a menționat că Acordul privind securitatea socială va apropia și mai mult aceste două state. ”Am toată încrederea că drumul ales de Republica Moldova și toate eforturile depuse de Ministerul Muncii, cît și toate organele de luare a deciziilor aduc Europa în Moldova. Acest acord înseamnă, în primul rând, egalitate în drepturi a cetățenilor din cele două țări. Sperăm că acest acord va fi o investiție de durată și va ajuta la dezvoltarea ambelor state”, a menționat partea Lituaniană.  

Documentul semnat de Republica Moldova şi Lituania este al unsprezecelea Acord privind securitatea socială, încheiat până în prezent de Republica Moldova. Anterior, Republica Moldova  a semnat Acorduri de securitate socială cu România, Luxemburg, Austria, Estonia,Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Portugalia. La moment se duc negocieri cu Grecia, Italia, Spania și se finalizează pregătirile pentru semnarea Acordului cu Turcia.

Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată pentru perioada de muncă realizată pe teritoriul propriu și o va transfera beneficiarului în statul lui de domiciliu.

Potrivit MMPSF, Acordul și Aranjamentul Administrativ vor intra în vigoare conform procedurii, în a treizecea zi din data în care a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus