Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.09.2014

World Food Moscow 2014 a arătat că rușii percep pozitiv produsele alimentare moldovenești

World Food Moscow 2014 a arătat că rușii percep pozitiv produsele alimentare moldovenești

Produsele alimentare moldovenești, în special fructele, sunt de o calitate bună și vor fi foarte întrebate pe piața rusească, în cazul în care va fi ridicată interdicția la importul acestora în Federația Rusă. Această concluzie se conține în declarațiile făcute pentru Proiectul ACED de reprezentanții rețelelor comerciale și angrosiștilor ce activează în această țară, în cadrul expoziției internaționale de produse alimentare World Food Moscow, care a avut loc în perioada 15-18 septembrie 2014 la Moscova.

Specialistul marketing al ACED, Adrian Cojocaru, care a asistat participanții moldoveni la expoziție, a spus că în mediul de afaceri din Rusia există o percepție generală pozitivă despre produsele din Moldova. ”Merele noastre au fost vedetele show-ului. Toată lumea le fotografia și le gusta. Vizitatorii la standul moldovenesc, cei mai mulți fiind oameni de afaceri ruși, au remarcat îmbunătăţirea calităţii merelor moldoveneşti care ca aspect pot face concurenţă celor din alte ţări europene, având totodată un avantaj din punct de vedere a calităţilor gustative. Ei nu sunt deloc încântați de faptul că la moment nu le pot importa direct din Republica Moldova”, a menționat Cojocaru. Despre ”avantajul gustului” au vorbit și vizitatorii din Egipt, Tunisia, Turcia, Iordania, Mongolia și Africa de Sud.

Participanții moldoveni au avut discuții la standul național cu reprezentanți ai 30 de țări. Ca rezultat al participării la expoziție, un comerciant din Republica Sud-Africană, care se ocupă de exportul de produse proaspete în țările africane, şi-a arătat disponibilitatea de vizita Moldova pentru a discuta livrarea de mere moldovenești în Nigeria. ”În anul curent producția de mere în Africa de Sud s-a redus considerabil”, a explicat Wiehann Vermeulen de la compania Bonaire Group, ”și voi examina posibilitatea de a le importa din Moldova. Judecând după calitatea mostrelor expusă la această expoziţie cred că merele din Moldova au perspective reale de fi vândute cu succes pe continentul african”.

Un alt comerciant din Turcia, de asemenea, planifică o vizită în Moldova pentru a iniţia exportul merelor moldoveneşti către ţările din Orientul Mijlociu.

Un grup de comercianți din Kazahstan a sosit deja la Chișinău pentru a studia oportunitățile de colaborare cu producătorii de fructe din Moldova. Intenția de a cumpăra produse moldovenești, inclusiv produse agricole procesate, a fost anunțată și de alte 2 companii din Egipt, 2 companii din Turcia, 1 din Tunis, 1 din Uzbekistan, și 1 din Mongolia.

În toamna anului 2014, Proiectul ACED va organiza participarea Moldovei la expozițiile World of Perishables și Gulf Food (Dubai), Indagra Food (București), iar în februarie 2015 va oferi suport pentru participarea la Fruit Logistica (Berlin) și Prodexpo (Moscova).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus