Trimite e-mail | Printeaza
IT
10.09.2014

În Republica Moldova vor fi create primele parcuri IT virtuale

În Republica Moldova vor fi create primele parcuri IT virtuale

Proiectul de lege propus de ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) a fost avizat astăzi pozitiv de către Guvern. Potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, acest proiect va asigura un climat cât mai favorabil pentru profesioniștii și antreprenorii din domeniul IT.

"Sectorul TIC se dezvoltă rapid și are o contribuție de circa 8% în Produsul Intern Brut. Dar partea leului din această cifră revine comunicațiilor, în timp ce ponderea tehnologiei informației este de doar 0,8%”, a punctat ministrul TIC.

Pentru a schimba actuala stare de lucruri, Ministerul vine cu o abordare inovativă. ”Propunem crearea parcurilor IT virtuale, la care antreprenorii vor putea activa din oficiu. Principala noutate se referă la introducerea unui impozit unic în parcurile IT de 12% din vânzări, care va cuprinde toate impozitele și taxele existente, precum și scutirea de TVA și taxe vamale la importul de tehnică de calcul și echipamente pentru dezvoltarea capacităților de producere. Statul nu are nimic de pierdut, în schimb obține o șansă de a realiza un potențial nevalorificat”, a accentuat Pavel Filip.

Potrivit MTIC, parcurile IT oferă rezidenților reguli clare de activitate, un sistem fiscal ușor de administrat, infrastructura necesară și previzibilitatea controalelor, nu mai des decât o dată la 3 ani. În plus, întreprinderile mici sunt scutite de cheltuieli suplimentare pentru menținerea propriilor servicii contabile. Aceste acțiuni vor contribui la legalizarea salariilor în plic și la scoaterea companiilor IT din economia tenebră, susține Pavel Filip.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus