Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.07.2014

Perspectivele relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina au fost abordate de Andrian Candu şi ambasadorul Ucrainei la Chişinău

Perspectivele relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina au fost abordate de Andrian Candu şi ambasadorul Ucrainei la Chişinău

Perspectivele relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina la nivel regional, valorificarea comună a oportunităţilor pieţei UE odată cu crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (ZLSAC), securitatea energetică, precum şi unificarea ratelor de acciz la unele produse au fost principalele subiecte abordate la întrevederea din 30 iulie curent dintre ministrul Economiei, Andrian Candu şi ambasadorul Ucrainei în RM, Serghei Pirojkov.

În cadrul întrevederii Andrian Candu a susţinut necesitatea amplificării cooperării cu Ucraina pe toate sectoarele economice, exprimând disponibilitatea identificării soluţiilor de evitare a blocadelor economice externe şi depunerea efortului comun în valorificarea pieţei UE. În acest sens, ministrul Economiei a subliniat că integrarea europeană trebuie începută cu integrarea economică, alinierea ramurilor economice la nivelul şi exigenţele standardelor europene. Apreciind dinamica relațiilor economice moldo-ucrainene din ultimii ani, Andrian Candu a menționat că aceasta a înregistrat o ascensiune, una din priorități rămânând a fi dezvoltarea schimburilor comerciale.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei a susținut fortificarea relațiilor economice bilaterale, inclusiv prin conjugarea eforturilor comune de valorificare a pieţei europene. De asemenea, oficialul a prezentat ministrului Economiei intenţia Uzinei de locomotive din Kriukovo de a colabora cu Î.S. „Calea Ferată din Moldova” în ceea ce priveşte livrarea vagoanelor de pasageri.

În acest sens, Andrian Candu a descris multiplele oportunităţi de afaceri, care sunt oferite pe platformele industriale precum parcurile industriale, zonele economice libere, ce dispun de condiţii atrăgătoare pentru companiile străine orientate spre piața din această regiune.

De asemenea, ambasadorul Ucrainei a adus la cunoştinţă faptul că la data de 27.03.2014 Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea nr. 1166-VII, potrivit căreia începând cu 1 septembrie 2014 vor fi unificate ratele de acciz la divinurile de producţie ucraineană cu cele de origine de import, constituind astfel 70,53 hrivne pentru 1 litru de spirt de 100%.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, părţile au convenit asupra organizării, în a adoua junătate a lunii septembrie, la Chişinău, a întrevederii celor doi copreşedinţi ai Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperarea comercial-economică dintre Moldova şi Ucraina pentru a analiza rezultatele realizării acţiunilor convenite la ultima întrunire a Comisiei şi a trasa noi obiective de colaborare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus