Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.07.2014

Peste 400 de afaceri în agricultură, industrie şi servicii au fost dezvoltate prin programul „PARE 1+1” de la lansare şi până în prezent

Peste 400 de afaceri în agricultură, industrie şi servicii au fost dezvoltate prin programul „PARE 1+1” de la lansare şi până în prezent

Rezultatele activităţii Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” în I semestru 2014, precum şi aprobarea noilor proiecte investiţionale depuse de lucrătorii migranţi şi rudele acestora au fost principalele subiecte abordate la şedinţa de astăzi a Comitetul de supraveghere al Programului, condusă de ministrul Economiei, Andrian Candu.


Potrivit raportului prezentat de directorul ODIMM, Iulia Iabanji, în perioada 2010-2014 ODIMM a încheiat cumulativ, contracte de finanţare nerambursabilă cu 411 întreprinderi create şi dezvoltate din sursele financiare ale lucrătorilor migranţi. Investiţiile beneficiarilor Programului „PARE 1+1” constituie 258,13 mil. lei, iar finanţarea nerambursabilă acceptată - 76,66 mil. lei. Analiza întreprinderilor după domeniul de activitate desfăşurat a relevat faptul că lucrătorii migranţi şi-au investit resursele funanciare acumulate peste hotare preponderent în agricultură - 58%, fiind urmate de producere/prelucrare – 20%, servicii – 18% şi alimentaţie publică - 3%.


Este de menţionat că, în cadrul Programului, antreprenorii au iniţiat şi dezvoltat noi idei de afaceri, care până la moment nu erau implementate în ţară. Astfel, întreprinderile din PARE 1+1 au fost printre primele care au dezvoltat afaceri în domeniul biomasei (peleţi şi bicheţi, energie verde), creşterea şinşilelor, struţilor, viperelor, cultivarea armurariului, paulowniei, creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin crearea de sere, frigidere, mori, fermă de melciş agroturism etc.


Pentru mediatizarea Programului PARE 1+1, ODIMM a organizat un şir de mese rotude, conferinţe, întruniri cu reprezentanţii secţiilor economie ale Consiliilor raionale, incubatoarelor de afaceri, Biroului de Relaţii cu Diaspora, institutii media specializate.


În ceea ce priveşte aprobarea noilor proiecte investiţionale depuse de lucrătorii migranţi şi rudele acestora, Comitetul de supraveghere al Programului a decis aprobarea finanţării a 40 de proiecte.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus