Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-30/parlamentul-austriei-va-urgenta-ratificarea-acordului-de-asociere-uerepublica-moldova-36015.html
Data: Jul 30, 2014 (19:35)

Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova

Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Vicepreședintele Consiliului Național al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Igor Corman.

Igor Corman a mulțumit autorităților austriece pentru susținerea acordată Republicii Moldova în apropierea de UE, în special în liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere. Președintele Parlamentului a menționat că ratificarea cât mai grabnică a Acordului de Asociere de către Parlamentul Austriei va fi un semnal puternic de solidaritate cu Republica Moldova. Potrivit Șefului Legislativului, până în prezent 5 state au ratificat documentul: România, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria.

În cadrul întrevederii au fost discutate și aspecte legate de impulsionarea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Austria. Igor Corman a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri austriac să investească în economia Republicii Moldova, menționând că există potențial neexplorat și domenii care prezintă interes pentru comunitatea de afaceri austriacă. Totodată, Președintele Parlamentului a exprimat mulțumiri donatorilor austrieci pentru sprijinul pe care îl oferă cetățenilor Republicii Moldova în cadrul diferitor proiecte de asistenţă tehnică şi de dezvoltare, apreciind decizia Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare de a menţine țara noastră în lista statelor prioritare de acordare a asistenţei. Până în prezent, în Republica Moldova au fost implementate 22 de proiecte în valoare totală de circa 19 milioane de euro prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei în domenii precum buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţământul profesional, aprovizionarea cu apă etc.

Karlheinz Kopf a dat asigurări că Parlamentul Republicii Austria nu numai că va include pe agenda legislativă din toamnă ratificarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, dar va convinge și alte state membre UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere.  În context, oficialul austriac a încurajat continuarea reformelor în vederea apropierii Republicii Moldova de UE.

Vicepreședintele Consiliului Național al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf vizitează pentru prima dată Republica Moldova, anunță un comunicat al Legislativului.