Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.07.2014

Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova

Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova

Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Vicepreședintele Consiliului Național al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Igor Corman.

Igor Corman a mulțumit autorităților austriece pentru susținerea acordată Republicii Moldova în apropierea de UE, în special în liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere. Președintele Parlamentului a menționat că ratificarea cât mai grabnică a Acordului de Asociere de către Parlamentul Austriei va fi un semnal puternic de solidaritate cu Republica Moldova. Potrivit Șefului Legislativului, până în prezent 5 state au ratificat documentul: România, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria.

În cadrul întrevederii au fost discutate și aspecte legate de impulsionarea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Austria. Igor Corman a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri austriac să investească în economia Republicii Moldova, menționând că există potențial neexplorat și domenii care prezintă interes pentru comunitatea de afaceri austriacă. Totodată, Președintele Parlamentului a exprimat mulțumiri donatorilor austrieci pentru sprijinul pe care îl oferă cetățenilor Republicii Moldova în cadrul diferitor proiecte de asistenţă tehnică şi de dezvoltare, apreciind decizia Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare de a menţine țara noastră în lista statelor prioritare de acordare a asistenţei. Până în prezent, în Republica Moldova au fost implementate 22 de proiecte în valoare totală de circa 19 milioane de euro prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei în domenii precum buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţământul profesional, aprovizionarea cu apă etc.

Karlheinz Kopf a dat asigurări că Parlamentul Republicii Austria nu numai că va include pe agenda legislativă din toamnă ratificarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, dar va convinge și alte state membre UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere.  În context, oficialul austriac a încurajat continuarea reformelor în vederea apropierii Republicii Moldova de UE.

Vicepreședintele Consiliului Național al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf vizitează pentru prima dată Republica Moldova, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus