Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.07.2014

Declarațiile Premierului Iurie Leancă în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 23 iulie 2014

Declarațiile Premierului Iurie Leancă în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 23 iulie 2014

„Stimați colegi,

Ieri, împreună cu ministrul Bumacov, am avut o întrevedere cu producătorii de mere, prune, cu procesatorii, cu exportatorii de fructe din Republica Moldova. Contextul îl cunoașteți - sancțiunile impuse de către partenerii noștri din Rusia. Noi urmează să mai discutăm cu ei - înțeleg, domnule ministru, că ați primit o invitație la nivel de experți să mai trimitem la Moscova o echipă de experți, sper să ne ajute aceste consultări. Am avut deja două runde, dar nu am înțeles care sunt problemele, însă dacă dânșii sunt interesați, noi bineînțeles că trebuie să răspundem, să mergem și să discutăm. Sper că argumentele noastre, eventual ar putea schimba această atitudine. Încă o dată, este dreptul lor să ia anumite decizii, dar noi trebuie să avem grijă de acest sector extrem de important al economiei din Republica Moldova.

Discuția de ieri a fost una bună, utilă, dar nu a fost simplă. Fiindcă, deși noi toți ne așteptam - sau, cel puțin, nu excludeam - o astfel de decizie a Moscovei pe fructe, pe legume, pe conserve, aceasta a fost luată și toată lumea acum așteaptă soluții miraculoase din partea Guvernului. Din punctul meu de vedere, ceea ce trebuie să facem noi este să asigurăm accesul la o piață previzibilă, o piață unde politica nu influențează regulile comerciale. Aici am convenit deja cum avansăm. Sigur că trebuie să ne gândim la anumite măsuri compensatorii, fiindcă oricum anumite pierderi vor fi, dar așa cum am convenit și ieri, trebuie să amortizăm aceste pierderi și să-i ajutăm pe producătorii de fructe. Domnule ministru, cele 20 de milioane de lei au fost deja alocate Ministerului. Sigur mai așteptăm aceste două zile, dacă nimeni nu contestă decizia noastră. Asta înseamnă că de luni banii vor fi la Dvs., dar până atunci vreau să avem un mecanism. Împreună cu colegii de la Educație, Armată, din instituțiile preșcolare, facem așa încât merele în această perioadă să ajungă la cei care trebuie să le consume, pentru că asta e foarte important pentru ei.

Vom discuta cum să suplinim Fondul pentru subvenționare, fiindcă, din păcate, ceea ce am alocat, deși este mult mai mult decât în anii precedenți, acum nu e suficient. Vom găsi formule de a suplini, sigur că în baza unor calcule făcute foarte minuțios. Astăzi, vom avea și o întâlnire cu reprezentantul Băncii Mondiale, să vedem cum pot și ei să ne sprijine, iar mâine ne vedem cu băncile comerciale, căci o problemă care există și pentru producătorii de fructe și legume, dar și pentru cei de vinuri, sunt datoriile istorice și mai recente. Și dacă am putea avea o înțelegere - cum să reeșalonăm aceste datorii -, cred că ar fi un sprijin real pentru cei implicați în economia reală. Am vorbit cu dl viceprim-ministru Candu, să vedem cum putem să aducem și pe polițele magazinelor din Moldova mai multe produse bune, moldovenești. Consumul pe piața internă trebuie să fie orientat pe ceea ce este gustos, calitativ, și ca preț accesibil. Și produsele noastre corespund acestor criterii.

Trebuie să mai discutăm și cu Moldova-Gaz, și cu Fenosa, nu le cer să nu perceapă acum plățile pentru serviciile prestate, dar eventual un anumit regim mai tolerant, acolo unde sunt situații obiective... Și încă o rugăminte la acest subiect - s-au mai referit producătorii ieri la  anumite probleme cu instituțiile de control. Nu știu de ce se întâmplă în țara noastră că, de regulă, cei care ar trebui să fie susținuți, uneori sunt supuși acestor controale excesive, fie la nivel central, fie la nivel local. Am vorbit deja și cu instituțiile care se subordonează Ministerului Agriculturii, fiindcă, dacă la nivel central funcționează de regulă mult mai bine aceeași agenție de plăți, la nivel raional documentele se tergiversează deseori până ajung la destinație. Și vă rog foarte mult pe toți să ajutăm în mod special acum și să avem un sistem pe care să-l facem după asta unul absolut funcțional, să-i ajutăm pe acești producători.

Vă rog să vorbiți cu toate instituțiile subordonate, pe verticală și orizontală, astfel încât atitudinea să fie corectă și prietenoasă, în mod special, față de cei care scot bunurile moldovenești pe piețele din afară. Voi monitoriza personal ca atitudinea să fie una corectă. Ne vom întâlni sistematic cu producătorii și sper să găsim soluții.

Și încă un subiect, care vizează activitatea întreprinderilor din Zona Economică Liberă din Bălți. Dle viceprim-ministru, știu că ați preluat inițiativa, știu că Ministerul Mediului s-a implicat. Dar am o rugăminte - nu plasați responsabilitatea pe companiile din Germania sau din Austria în cazul respectiv. Eu niciodată nu fac diferențiere între investitori. Ai noștri trebuie să fie la fel de protejați ca și cei din străinătate, doar că aici vreau să văd această analiză, cine este de vină - de unde provin aceste emisii care creează probleme? Avem nevoie de o atitudine favorabilă față de noi și nu de una ce creează probleme și mi s-a spus că accentele puțin s-au inversat. Deci, vă rog, dle viceministru, mai analizați în continuare, fiindcă este important să facem așa încât pe viitor să nu mai avem astfel de probleme.

Noi vrem să atragem investiții în Republica Moldova!

Mulțumesc."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus