Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.07.2014

Comisarul european Tonio Borg: „Ajunse pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea”

Comisarul european Tonio Borg: „Ajunse pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea”

Declaraţia a fost făcută de comisarul European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Tonio Borg, în cadrul întrevederii cu Premierul Iurie Leancă. Oficialii au discutat despre decizia Uniunii Europene de a dubla, din toamna anului curent, cotele de import a unor categorii de fructe şi legume moldoveneşti.

Premierul şi comisarul european au vorbit despre punerea în aplicare a foii de parcurs în vederea sporirii calităţii produselor moldoveneşti pentru ca acestea să fie exportate pe piaţa comunitară. Oficialii au mai analizat necesitatea creării unui fond de emergenţă pentru producătorii autohtoni.

Premierul a menţionat că vizita oficialului este decisivă pentru Republica Moldova. Iurie Leancă l-a asigurat pe oficialul de la Bruxelles că reformele vor continua în Republica Moldova şi că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca produsele moldoveneşti să se regăsească pe rafturile din UE. „Accederea pe piaţa europeană a produselor moldoveneşti înseamnă şi sporirea interesului investitorilor faţă de agricultura moldovenească”, a declarat șeful Executivului.

La rândul său, Tonio Borg a menţionat că perspectiva produselor moldoveneşti, după aplicarea standardelor europene, va depăşi limitele geografice ale UE.

„Standardele europene în alimentaţie sunt foarte înalte. După ce vor ajunge pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea. Acesta va fi un semnal pentru toate ţările lumii”, a declarat comisarul. Comisarul european a vizitat astăzi o fabrică de mezeluri din suburbia Chişinăului, despre care a spus că este conformă tuturor cerinţelor europene şi că poate face concurență producătorilor din UE.

Premierul Iurie Leancă a lansat solicitarea, cu privire la dublarea cotelor pentru legumele şi fructele moldoveneşti pe piaţa UE, în primăvara anului curent.  După eliminarea cotelor pentru vinul moldovenesc, dublarea cotelor pentru fructe şi legume, urmează să fie analizate perspectivele de accedere pe piaţa europeană a mezelurilor moldoveneşti şi a ouălor de găină, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus