Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-16/de-inu-ii-vor-fi-monitoriza-i-electronic-35816.html
Data: Jul 16, 2014 (14:00)

Deținuții vor fi monitorizați electronic

Din 2015, persoanele liberate de pedeapsa penală vor fi monitorizate electronic, cu ajutorul brățărilor și emițătoarelor. Executivul a aprobat astăzi un proiect de Lege care vine să opereze modificări la actuala legislație cu privire la probațiune.

"Potrivit proiectului, condamnaţii vor purta brăţări şi emiţătoare care, datorită tehnologiilor GPS, vor semnaliza, prin telefon (mobil, staţionar), centrului de monitorizare încălcarea zonelor permise pentru aflare. Astfel, Ministerul Justiției își propune să prevină cazurile de încălcare a condiţiilor de probaţiune şi să asigure securitatea cetăţenilor", a declarat ministrul Oleg Efrim, în ședința Guvernului.

Mai mult, documentul prevede norme de prevenire a cazurilor de încălcare a condiţiilor de probaţiune şi asigurare a securităţii cetăţenilor. Până în anul 2018, Ministerul Justiţiei și-a propus să reducă, cu 30 la sută, numărul încălcărilor condiţiilor probaţiunii. Monitorizarea electronică a deținuților urmează să înceapă în 2015. Astfel, în primul an vor fi monitorizate circa 100 de persoane, cu majorarea treptată a numărului acestora până la 500, în 2018. Ținând cont de numărul de subiecţi ai monitorizării electronice, sunt necesare 4 centre de monitorizare şi un server.

Potrivit ministrului Justiției, proiectul de lege mai prevede instituirea, la nivel raional, a consiliul raional consultativ al probaţiunii. Rolul acestuia va fi de a eficientiza reintegrarea subiecților probațiunii în societate la nivel local.

În cadrul aceleeași ședințe, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la Registrul persoanelor reținute, arestate și condamnate. Potrivit ministrului Justiției, aceste persoane urmează să fie incluse într-un Registru unic, care va conține toate informațiile din registrele de evidență de la Departamentul instituțiilor penitenciare, Oficiul central de probațiune, Ministerul Afacerilor Interne și Centrul Național Anticorupție.

"Crearea unui Registru unic va facilita monitorizarea condiţiilor de detenţie şi de tratare a deţinuţilor, inclusiv și a deciziilor luate cu privire la plângerile lor. Registrul va funcționa non-stop și va fi doar în format electronic, ceea ce va facilita și accelera schimbul de informaţie între organele de drept cu scopul de a asigura o promptitudine din partea organelor competente pentru întreprinderea acţiunilor privind protecţia drepturilor persoanelor", a explicat Oleg Efrim.

Potrivit documentului, responsabil de gestionarea Registrului va fi DIP, iar instituțiile responsabile de introducerea datelor în acest registru vor fi: MAI, CNA și OCP.

Regulamentul cu privire la Registrul persoanelor reținute, arestate și condamnate a fost elaborat de Ministerul Justiției, în comun cu DIP. Documentul a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comitetului pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei.