Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2014

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea Convenției dintre Moldova și Malta pentru evitarea dublei impuneri privind impozitul pe venit

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea Convenției dintre Moldova și Malta pentru evitarea dublei impuneri privind impozitul pe venit

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul de lege privind ratificare Convenției dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Malta pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit.

Documentul a fost întocmit la Valletta, Malta, la 10 aprilie 2014 în scopul dezvoltării relaţiilor economice moldo-malteze, atît în domeniul eliminării dublei impuneri a persoanelor fizice şi juridice cît şi în scopul atragerii investiţiilor străine. Prezenta Convenție va intra în vigoare la data ultimei notificări și prevederile sale vor avea efect la sau după 1 ianuarie a anului calendaristic, imediat următorului an în care Convenția va intra în vigoare.

Potrivit Convenției, s-au stabilit cotele impozitelor reținute la sursa de plată. Astfel, la partea ce ține de devidende, atunci cînd sunt achitate de o societate rezidentă a Moldovei către un rezident al Maltei, se reține 5 % din suma brută a dividendelor, iar în cazul  cînd sunt plătite de o societate rezidentă a Maltei către un rezident al Moldovei, impozitul pe suma brută a dividendelor nu va depăşi suma impozitului aplicat pe respectiva sumă a venitului din care au fost repartizate dividendele.

Totodată, impozitul reținut din dobânzi va constitui 5 % din suma brută a dobânzilor, iar din royalty de asemenea va fi de 5 % din suma brută a royalty.

De menționat este că, ratificarea Convenției  va avea consecințe benefice în cele mai diverse domenii și va servi drept bază pentru dezvoltarea relaţiilor economice, crearea condiţiilor fiscale egale pentru toţi agenţii economici care vor desfăşura activitate de întreprinzător şi cetăţeni, dar şi o cooperare sporită între autorităţile fiscale internaţionale în vederea combaterii evaziunii fiscale la nivel internaţional, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus