Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.07.2014

Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la procesele de reintegrare teritorială a țării în contextul parcursului european al Republicii Moldova

Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la procesele de reintegrare teritorială a țării în contextul parcursului european al Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa unui grup de deputați, a aprobat o declaraţie cu privire la procesele de reintegrare teritorială a țării în contextul parcursului european al Republicii Moldova. Declarația vine în contextul ratificării Acordului de Asociere a Republicii Moldova dintre Uniunea Europeană și crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător.

Proiectul a fost prezentat de Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, care a menţionat că interesul general al autorităților moldovenești constă în implicarea plenară a regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană și continuarea dialogului orientat pe restabilirea integrității teritoriale a Moldovei.

“Autoritățile statului au demonstrat deschidere și au depus eforturi susţinute pentru a asigura prezența reprezentanților din regiune la negocieri, precum și informarea administrației de la Tiraspol despre conținutul tratativelor. Înainte de parafarea Acordului de Asociere la Vilnius, autoritățile moldovenești au propus Tiraspolului crearea unui grup de lucru special pe problematica Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător. Această declarație vine să transmită mesajul clar că autoritățile statului își doresc o dezvoltare prosperă a tuturor regiunilor țării și prin această declarație se combat inclusiv afirmațiile unora privind blocada economică a regiunii transnistrene în contextul Acordului de Asociere”, a spus Liliana Palihovici.

Vicepreşedintele Parlamentului a menţionat că administraţia tiraspoleană demonstrează reticenţă faţă de acest subiect, în situaţia în care agenţii economici din regiune denotă un interes sporit față de impactul Zonei de Comerț Liber. Ca urmare a demersurilor Chișinăului şi pentru a facilita procesul decizional la Tiraspol, UE a decis să prelungească aplicarea preferințelor comerciale autonome pentru companiile din regiunea transnistreană până la finele anului 2015.

Liliana Palihovici a specificat că este necesară identificarea unei formule optime de implementare a  Zonei de Comerț Liber în stânga Nistrului, iar declaraţia propusă Parlamentului spre aprobare reprezintă în sine un apel politic din partea Chișinăului către Tiraspol de a începe discuțiile asupra modalităților de implementare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător în regiune, anunță un comunicat al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus