Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-10/liberaldemocratul-tudor-deliu-a-propus-transformarea-a-patru-ora-e-in-municipii-35731.html
Data: Jul 10, 2014 (15:48)

Liberal-democratul Tudor Deliu a propus transformarea a patru orașe în municipii

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a înaintat o inițiativă legislativă care va transforma orașele Cahul, Orhei, Soroca și Ungheni în municipii. Inițiativa vizează completarea Legii nr. 764-XV din 27 decembrie 2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, în vederea acordării statutului de municipiu pentru orașele Cahul, Orhei, Soroca și Ungheni.

Potențialul economic și demografic al acestor patru orașe justifică necesitatea de a le modifica statutul, iar aceasta le va oferi posibilitatea majorării veniturilor în bugetele locale și ulterior le va asigura noi posibilități de dezvoltare a infrastructurii, de creștere a locurilor de muncă și a nivelului de trai al populației.

Această inițiativă se încadrează perfect în procesul de descentralizare a puterii în Republica Moldova, acordând posibilități noi și prerogative mai largi autorităților publice locale în procesul de administrare și promovare a intereselor generale ale locuitorilor unităţilor administrativ-teritoriale respective.

Autorul proiectului, liberal-democratul Tudor Deliu, a declarat că aceste orașe corespund statutului de municipiu și ca număr de populație, și ca dezvoltare socio-economică.

„Acestea sunt orașe de importanță majoră pentru dezvoltarea economică a R. Moldova. Nu vom mai avea doar municipiile Chișinău și Bălți care se vor dezvolta, ci și alte localități din republică. Efectele vor fi considerabile: de la majorarea bugetelor până posibilități sporite de dezvoltare a infrastructurii etc.”, a spus Tudor Deliu.

Proiectul de lege a fost susținut de către mai mulți deputați din Coaliția Pro-Europeană și ieri a fost înregistrat în Parlament, iar până la finele acestei sesiuni parlamentare urmează să fie votat. Prin aprobarea proiectului, vom avea nouă municipii, fiind modificată Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, potrivit căreia în prezent există cinci municipii: Chișinău, Bălți, Tiraspol, Tighina și Comrat, anunță Fracțiunea parlamentară a PLDM.