Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.07.2014

Angela Merkel: „Sunt impresionată de lucrurile deja realizate în Republica Moldova și de optimismul pentru apropierea de Uniunea Europeană”

Angela Merkel: „Sunt impresionată de lucrurile deja realizate în Republica Moldova și de optimismul pentru apropierea de Uniunea Europeană”

Prim-ministrul Iurie Leancă a fost primit astăzi cu onoruri militare la Cancelaria Federală a Germaniei, unde a avut o întrevedere cu Angela Merkel. Oficialii au discutat despre reformele din Republica Moldova, perspectiva europeană a ţării noastre, problema transnistreană şi situaţia din regiune.
 
După întrevedere, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Angela Merkel a spus că țara sa va sprijini în continuare Moldova în procesul de integrare europeană. „Sunt impresionată de lucrurile deja făcute în Republica Moldova, de optimismul privind apropierea ulterioară de Uniunea Europeană și de realizarea unei societăți democratice și a unui stat de drept”, a afirmat cancelarul german.
 
Angela Merkel a salutat ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul de la Chișinău și a spus că urmează ca prevederile acestuia  să fie aplicate mai ales în domeniul justiției, astfel încât oamenii să capete încrederea că își vor obține dreptatea. Înaltul oficial de la Berlin s-a referit și la problema transnistreană. „A fost o temă pe care am discutat-o des cu autoritățile din Moldova, dar și cu președintele Rusiei. Vom insista, în continuare, pe identificarea unei soluții”, a precizat Angela Merkel.

La rândul său, Iurie Leancă a declarat că întrevederea de astăzi încununează o relație bilaterală fără precedent, care s-a dezvoltat pe parcursul ultimilor patru ani, și reprezintă o etapă importantă în relațiile Moldovei cu Uniunea Europeana. „Germania a avut un rol crucial în valorificarea potențialului Parteneriatului Estic, iar faptul că țări precum Moldova, Ucraina și Georgia au semnat recent Acorduri de Asociere la Uniunea Europeană este un merit indiscutabil al partenerilor de la Berlin”, a subliniat șeful Executivului de la Chișinău.
 
Iurie Leancă a dat asigurări că Guvernul va continua să modernizeze Moldova prin accelerarea reformelor. „Prin urmare, ne aşteaptă transformări serioase și aici, în mod prioritar, ne vom concentra pe intensificarea luptei cu corupţia, reforma justiţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de trai, prin atragerea investițiilor străine și crearea locurilor de muncă și mă bucur că am găsit susținerea Cancelarului german. Acordul de Asociere ne va ajuta, pentru că este cel mai ambiţios plan de modernizare adoptat vreodată de Moldova şi, dacă doriţi, este şi viitorul program de guvernare a ţării”, a mai spus Prim-ministrul moldovean. Iurie Leancă a precizat că acesta este un prim pas în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.
 
„Moldova va fi fermă în demersul său european și sunt convins că putem miza în continuare pe sprijinul Germaniei pentru realizarea cu succes a acestui parcurs”, a declarat în concluzie Prim-ministrul moldovean.
 
Iurie Leancă se află astăzi într-o vizită oficială în Germania la invitaţia cancelarului Angela Merkel , potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

 

cuvinte-cheie: Merkel | Leanca

Comentarii (0)

 

Related news

Sus