Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-07-09/iurie-leanca-pleaca-astazi-in-germania-la-invita-ia-cancelarului-angela-merkel-35689.html
Data: Jul 9, 2014 (11:20)

Iurie Leancă pleacă astăzi în Germania, la invitația cancelarului Angela Merkel

Prim-ministrul Iurie Leancă se va întâlni joi, 10 iulie, cu cancelarul german Angela Merkel. Oficialii vor vorbi despre agenda europeană a Republicii Moldova, realizarea reformelor în țara noastră, relațiile bilaterale și situația din regiune.

După întrevedere, Iurie Leancă și Angela Merkel vor face declarații de presă.

Tot mâine, la Berlin, va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri. Obiectvul reuniunii este extinderea investitiilor directe germane în țara noastră, precum și facilitarea oportunităților pentru creșterea comerțului bilateral, având în vedere noul cadru pe care îl va oferi, începând cu toamna anului curent, Spațiul de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu UE prevăzut de Acordul de Asociere cu UE.

De asemenea, urmează să fie semnat Acordul cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării, fapt convenit în cadrul vizitei recente la Chișinău a ministrului Federal pentru Dezvoltare Economică a Germaniei, Gert Muller. Acordul va crea premisele necesare pentru creșterea asistenței financiare nerambursabile din partea poporului german în domeniul dezvoltarii durabile a economiei Republicii Moldova, susținerea educației vocaționale, descentralizării și nemijlocit pentru realizarea proiectelor de infrastructură a apei și canalizării în localitătile țarii.

Ultima dată, Iurie Leancă s-a întâlnit cu Angela Merkel la sfârșitul lunii mai, la Berlin, împreună cu prim-miniștrii Ucrainei și Georgiei, țări care, alături de Republica Moldova, au semnat pe 27 iunie 2014, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.